DANES ZNANEGA VEČ O NADALJNJEM DELOVANJU SBERBANK: Kakšna bo rešitev nastale situacije?

Slovenija

Banka Slovenije bo danes podala podrobnejša pojasnila glede nadaljnjega delovanja banke Sberbank v Sloveniji, potem ko sta ECB in Enotni odbor za reševanje v nedeljo odločila, da skupina Sberbank Europe prekine poslovanje. Komitentom slovenske banke je do srede zjutraj omogočeno le poslovanje s plačilnimi karticami.

Foto: Nebojša Tejić/STA

Evropska centralna banka (ECB) in Enotni odbor za reševanje, ki je neodvisna agencija EU, sta po uvedbi sankcij proti Rusiji zaradi vojaške agresije nad Ukrajino poleg te odločitve nanjo sprejeli tudi kratkotrajni moratorij.

V tem času bomo poiskali ustrezen način reševanja banke, ki bo zagotovil nemoteno poslovanje za vse komitente banke. Podrobnejša pojasnila bodo na voljo v torek," so pojasnili v Banki Slovenije.

Za razrešitev nastale situacije preigravajo več možnosti. Po poročanju Financ so na mizi prodaja oziroma prenos premoženja, obveznosti in komitentov banke, začasen prenos premoženja in obveznosti banke na novo poslovno entiteto v delni ali popolni lasti države, torej neke vrste slabo banko, ali pa dokončen prenos na takšno slabo banko. Trenutno naj bi se uporabljal prvi scenarij, torej poskus prenosa komitentov. V igri naj bi bili NLB in Gorenjska banka.

V banki Sberbank so dvigi in plačila do srede zjutraj omejeni na 400 evrov dnevno. Ostale storitve banke začasno niso na voljo, poslovalnice so zaprte.

Kot je spomnil finančni minister Andrej Šircelj, za varnost prihrankov jamčita sklad za jamstvo vlog, v katerega banke vplačujejo redne letne prispevke, prihranki do 100.000 evrov pa so zavarovani z jamstvom države. Da so vloge varne, je zagotovil tudi premier Janez Janša.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  01 .03. 2022 ob  13: 16
haha, ali se ve, koliko denarja im a SDS v tej banki...
vseved |  01 .03. 2022 ob  10: 36
Denar naj vrne varčevalcem tisti, ki je te ukrepe sprejel.