DANES ZA LAS OB ZMAGO: Krpani tudi po tretjem dnevu ostajajo na drugem mestu

Svet

Slovenski jadralci so tudi po tretjem dnevu finala zlatega pokala SSL, ki poteka v morju pred španskim Las Palmasom, na drugem mestu v svoji skupini. V tretji regati so bili drugi. Tahiti je zmagal še tretjič v nizu in ima 11 točk, slovenski Krpani pa osem dan pred koncem prvega dela pokala.

Ponedeljkove zadnje regate prinašajo dvojne točke, torej namesto štirih osem za zmago in namesto treh šest za drugo mesto. To pomeni, da lahko pride do sprememb tudi na prvih dveh mestih, ki vodita iz vsake skupine v nadaljevanje tekmovanja. Na tretjem mestu je po treh plovih Peru s petimi točkami, zadnja je Bolgarija s štirimi.

Posadka Tahitija, polinezijskega otoka z okrog 200.000 prebivalci, je do tretje zmage prišla v zaključku, ko je ugnala dotlej vodilne Krpane. Kljub temu da imajo slednji dokaj slabe starte, pa se jim je tokrat uspelo prebiti na čelo, vendar jim je ob koncu ponagajalo pomanjkanje vetra na njihovi strani regatnega polja in jih je Tahiti prehitel.

Reprezentanca kapetana Vasilija Žbogarja, s tremi medaljami najboljšega slovenskega olimpijskega jadralca v zgodovini, je drugi dan dosegla najslabši izid s tretjim mestom, prvi dan je bila druga. Tudi tedaj je regato dobil Tahiti, ki pa je prejel zaradi nedovoljene uporabe elektronike na jadrnici kazenski odvzem točke, drugače bi imel še točko več prednosti pred Krpani. Ti nastopajo v skupini 1, v drugi sta ta čas v vodstvu Čile (8) in Portugalska (5), v tretji imajo tri posadke po osem točk, na čelu so Antili in Ukrajina, v zadnji, četrti skupini pa sta s po desetimi točkami na prvih dveh mestih Južnoafriška republika in Litva.

Finale zlate lige SSL, ki bi se moral odviti že lani ob tem času v Bahrajnu, je bil zaradi tehničnih in logističnih težav prestavljen v Španijo. V Las Palmasu se bo tekmovanje odvijalo do 3. decembra, merijo pa se posadke iz 40 držav. Ekipe jadrajo na 14-metrskih monotipih SSL47. S to izenačenostjo opreme na morju odloča le sposobnost posadke, tako da bo na koncu prvega tovrstnega tekmovanja znano, katera država ima najboljše jadralce ta čas.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija