ODLIČNO JIM GRE: Slovenski jadralci v Španiji drugi po drugem dnevu

Svet

Slovenski jadralci so po drugem dnevu finalne serije zlatega pokala SSL, ki poteka v morju pred španskim Las Palmasom, na drugem mestu v svoji skupini. V drugi regati so bili tretji, za Tahitijem in Perujem, in imajo skupno pet točk. Vodilni Tahiti jih ima sedem, na repu s po tremi točkami sta Peru in Bolgarija.

Posadka Tahitija, polinezijskega otoka z okrog 200.000 prebivalci, je tako prišla do druge zmage. Reprezentanca najboljšega slovenskega olimpijskega jadralca v zgodovini, Vasilija Žbogarja, pa je drugi dan dosegla mesto slabši izid kot prvi dan pokala.

"Mislim, da ekipa deluje zelo dobro. Manevri so vrhunski, tudi s hitrostjo jadrnice smo zadovoljni. Naša šibka točka so starti. Brez dobrega začetka bomo težko v ospredju in se borili za zmage, zato smo jih danes ponovno analizirali ter iskali rešitve, kako jih lahko v naslednjih dneh izboljšamo. Pogoji za jadranje so tudi sicer zahtevni, predvsem nismo vajeni velikega vala. Za jutri smo naredili nekoliko drugačen načrt in upamo, da bo deloval," je dosedanje nastope analiziral slovenski kapetan Žbogar.

V uvodnem plovu v petek je bila slovenska ekipa Krpanov druga za Tahitijem, ki pa je pozneje dobil kazen zaradi taktične ure na roki kapetana Teve Plicharta, saj pravila prepovedujejo vsakršno posedovanje elektronskih naprav s kompasom, kot so telefoni, tablice in pametne ure, in je namesto štirih točk tako kot Slovenija dobil tri. Tretja je bila Bolgarija, Peru pa je zaradi okvare na jadrnici odstopil. Tretji so bili Bolgari, ki pa so bili v drugi regati zadnji.

Finale zlate lige SSL, ki bi se moral odviti že lani ob tem času v Bahrajnu, je bil zaradi tehničnih in logističnih težav prestavljen v Španijo. V Las Palmasu se bo tekmovanje odvijalo do 3. decembra, merijo pa se posadke iz 40 držav.

Ekipe jadrajo na 14-metrskih monotipih SSL47. S to izenačenostjo opreme na morju odloča le sposobnost posadke, tako da bo na koncu prvega tovrstnega tekmovanja znano, katera država ima najboljše jadralce ta čas.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija