DAN ŽUŽELK, KI NAM ZAGOTAVLJAJO HRANO: Izolani bodo zasadili medovita avtohtona drevesa, ki niso alergena

Izola

Danes obeležujemo peti svetovni dan čebel. Namenjen je krepitvi zavedanja o pomenu, ki ga imajo čebele in drugi opraševalci za kmetijstvo in biotsko pestrost. Letos je v ospredju tema mladi in čebelarstvo. Napovedanih je več dogodkov, med drugim bodo drugič podelili nagrado zlata čebela. V Izoli so že včeraj pomen čebel za naše življenje predstavili najmlajšim, župan Danilo Markočič in direktor JP Komunala Izola Denis Bele pa sta Izolanom podarila medovite rože.

V Izoli dan čebel obeležijo vsako leto. Kot pravijo, se zavzemajo za zeleni in trajnostni razvoj ter zasaditev čim več medovitih rastlin. Letos so v ta namen izolske krajevne skupnosti mestu podarile pet lip. Eno so včeraj na Parenzani zasadili učenci OŠ Dante Alighieri, v kratkem pa bodo tudi ostale našle svoje mesto na območjih krajevnih skupnosti in bodo opremljene z informacijskimi tablami.

Da so čebele opraševalci, ki nam zagotavljajo hrano in prehransko varnost, trajnostno kmetijstvo ter pomembno doprinesejo k ohranjanju okolja, je opozoril izolski čebelar Dario Renko. Najmlajše je popeljal po učni poti, ki se je zaključila v parku Pietro Coppo.

Markočič: Zeleno listino moramo ohraniti

Izola je pred dvema letoma podpisala Zeleno listino, s katero se je 15 izolskih ustanov zavezalo k vzoru za trajnostni razvoj, obenem pa so pridobili zlati znak trajnostne destinacije. "Ta znak, ki smo ga pridobili, ni trajne narave, zato se moramo vseskozi zavzemati za njegovo ohranitev. Veliko truda namenjamo temu, da je Izola čisto, urejeno in zeleno mesto," je ob včerajšnji priložnosti dejal Markočič.

Zavzemajo se za zasaditev avtohtonih dreves, ki so medovita in niso alergena. "Kar šest let traja, da drevo uspeva brez naše pomoči. V času cvetenja smo na treh izbranih lokacijah v mestu za določen čas namerno odložili košnjo in na ta način poskrbeli za čebeljo pašo," pa je poudaril prvi mož izolske komunale Bele.

Markočič in Bele sta domačine obdarila z medovitimi rastlinami. V naravi je vse več negativnih vplivov, ki ogrožajo obstoj čebel. Podarjene rastline, ki bodo krasile mesto, bodo hkrati doprinesle k ugodnejšemu okolju za čebele.

K skrbi za čebele lahko pripomore vsak

Tema letošnjega dneva čebel sovpada z evropskim letom mladih, saj sta, kot poudarjajo na kmetijskem ministrstvu, za prihodnost čebelarstva izjemno pomembna prenos znanja in ozaveščanje o pomenu čebel, predvsem v zvezi z mladimi, ki bodo skrbniki planeta in se bodo soočali z vedno večjimi izzivi tudi na področju preskrbe s hrano in varovanja okolja.

Glavni namen svetovnega dneva čebel je sicer poleg praznovanja predvsem ozaveščanje širše javnosti, da so čebele in ostali opraševalci izredno pomembni, da so čebele v zadnjem obdobju na veliko področjih ogrožene in kaj moramo kot skupnost in posamezniki narediti v prihodnosti, da bomo čebele ohranili v prihodnje.

K skrbi za čebele in druge opraševalce lahko pripomore vsak, poudarja podpredsednik svetovne čebelarske organizacije Apimondia Peter Kozmus. Med drugim k boljšemu preživetju čebel pripomorejo sajenje avtohtonih medovitih rastlin, košnja cvetočih rastlin po cvetenju, nakup medu in ostalih čebeljih pridelkov pri najbližjih čebelarjih in zmanjšana uporaba čebelam škodljivih pesticidov.

"Ob tem pa moramo še vedeti, da s tem, ko pomagamo čebelam, pomagamo tudi ostalim organizmom in nenazadnje tudi ljudem. Čebele namreč za dober razvoj in življenje potrebujejo skoraj enake življenjske pogoje kot ljudje. Čist zrak, vodo in zdravo okolje brez onesnaženosti. Takšno okolje pa je tudi bolj zdravo za življenje ljudi," je pred svetovnim dnevom čebel povedal Kozmus.

Noč: Prehranska varnost je odvisna od čebel

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč pa je prepričan, da je sporočilo svetovnega dneva čebel doseglo namen. "Danes se svet spoštljivo pogovarja o čebelah, čebelarjih in vsemu, kar sodi zraven. Zavedamo se, da je prehranska varnost odvisna od teh malih žuželk in še vedno velja, da je za nas čebelarje in za verigo pridelave hrane kralj živali čebela," je poudaril.

Na svetovni dan čebel opozarja tudi Slovenska turistična organizacija (STO), ki je ob tej priložnosti za tujo javnost pripravila posebno epizodo podkasta Feel Slovenia za krepitev prepoznavnosti Slovenije kot dežele z bogato čebelarsko tradicijo in čebelarskega turizma.

BONUS VIDEO: Slovenci na begu pred roko pravice

Statistika razkriva, da je bilo oktobra 2020 v Sloveniji 11.293 čebelarjev, ki so skupno pridelali okoli 1300 ton medu. Vsak prebivalec ga letno porabi nekaj manj kot kilogram.

Svetovni dan čebel so Združeni narodi na pobudo Slovenije razglasili leta 2017, prvič pa smo ga obeleževali leta 2018. Slovenija je za dan čebel izbrala 20. maj, in sicer zaradi rojstnega dne Antona Janše, pionirja sodobnega čebelarstva in enega od največjih strokovnjakov za čebele.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija