DAN PO NAJDALJŠI NOČI V LETU: Kako se znebiti alkoholnega mačka?

Trendi

Praznovanje najdaljše noči v letu in prihod novega leta pospremi tudi kakšen kozarec alkohola preveč, kar s težko glavo in presušenimi usti obžalujemo predvsem dan kasneje. Alkoholnega mačka bomo najhitreje pregnali z izdatnim zajtrkom, obilo tekočine in počitkom.

Kar tri četrtine oseb, ki so se opile, imajo naslednji dan alkoholnega mačka. Pri bolj občutljivih osebah zadostuje že ena enota alkoholne pijače. Oseba, pri kateri se pojavi alkoholni maček, se slabo počuti, obhaja jo slabost, bruha, ima glavobol, omotico, drisko, je utrujena, motita jo zvok in svetloba.

Prav tako ima lahko težave z vidnim zaznavanjem prostora, se morda trese, ima rdeče oči, občuti žejo, navale vročice, bolečine v mišicah, je depresivnega razpoloženja, ima težave s koncentracijo in spominom. Vse to je posledica nabrekanja krvnih žil v možganih, kar zviša pritisk in povzroči glavobol.

K takemu slabšemu počutju pripomore tudi dehidracija in pomanjkanje spanja. Tudi sicer samo zaužitje alkohola povzroča razširitev krvnih žil ter padec ravni glukoze v krvi, na kar morajo biti pozorni sladkorni bolniki. V nekaterih primerih zaradi velike količine zaužitega alkohola pride do izgube spomina in se oseba ne spominja, kaj se je zgodilo v času pitja.

Alkohol vpliva na ljudi različno. Najbolj ogroženi so mladi in tiste osebe, ki pijejo velike količine alkohola, hitro in na tešče.

Najboljše zdravilo za mačka je preventiva, torej pitje v omejenih količinah oziroma najbolje kar vzdržnost. Če pa vendarle pogledamo pregloboko v kozarec, si naslednji dan privoščimo beljakovinsko bogat zajtrk s svežim sadnim sokom, ki vsebuje veliko fruktoze in pomaga pri presnovi alkohola. Pri glavobolu si lahko pomagamo z analgetiki, škodil ne bo niti sprehod na svežem zraku.

Večina simptomov alkoholnega mačka bo izginila, ko se bomo pošteno naspali in bo naše telo presnovilo ves alkohol iz krvi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  02 .01. 2022 ob  20: 50
Uf mater take simptome sem imel ko sem se ga utouku z domaco slivovko