CIMOSOVE DELAVCE NAJPREJ NAPOTILI NA KORIŠČENJE UR: Nato bodo izkoristili dopust, šele potem šli na čakanje

Koper

Koprski Cimos postopno zapira svoje obrate, delavce pa so začeli pošiljati na koriščenje viška ur in lanskega dopusta, je potrdil sindikalist Sašo Ristič. Kako dolgo bodo trajale takšne razmere, je težko napovedati, sredi meseca naj bi se sindikati o nadaljnjih ukrepih pogovorili z vodstvom družbe v italijanski lasti.

Z zapiranjem svojih enot so v Cimosu začeli v ponedeljek, in sicer najprej z upravnimi delavci na sedežu družbe v Kopru. Postopno se zapirajo tudi proizvodni obrati v Senožečah, Mariboru ter konec tega ali v začetku naslednjega tedna tudi v Vuzenici, je potrdil regijski sekretar sindikata Skei Ristič.

Delavce so začeli napotovati najprej na koriščenje viška ur, za kar jim pripada 100-odstotno nadomestilo, nato s soglasjem delavca v koriščenje lanskega dopusta in šele nato bo na vrsti ukrep čakanja, za kar bo delavcem pripadlo 80-odstotno nadomestilo.

Kako dolgo bo trajalo takšno stanje, je nemogoče napovedati, je povedal Ristič in ob tem spomnil, da je imel Cimos že prej težave, zaradi posledic pandemije koronavirusa pa bo še toliko težje. Predstavniki sindikatov naj bi se z vodstvom Cimosa pogovorili o nastali situaciji in nadaljnjem reševanju razmer 14. aprila.

V Cimosu so za primorski časnik pojasnili, da evropski avtomobilski proizvajalci zapirajo svoje obrate, zaradi česar so tudi sami primorani v prihodnje za določen čas ustaviti svoje tovarne. Pred dvema tednoma so od kupcev prejemali obvestila o zaprtju tovarn, "posledično smo morali ustaviti posamezne dobave izdelkov, istočasno smo se soočali tudi s pomanjkanjem posameznih komponent", so opisali razmere.

Popolno zaprtje evropskega avtomobilskega trga bo Cimosu povzročilo velik primanjkljaj obratnega kapitala in nepredvidljive prihodnje izgube. Marec bo prvi mesec, ko bodo prihodki precej zaostali za načrtovanimi. April pa bo, kot kažejo napovedi kupcev, za koprsko družbo zelo težak mesec, saj bi bila lahko prodaja kar za nekaj milijonov evrov nižja, še navaja časnik.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Joze |  03 .04. 2020 ob  17: 50
Zakaj lažete sam delam v Cimos Maribor in smo od Ponedeljka vsi na čakanju.