TUDI VAS MUČI, KAM S ČAJNO VREČKO? Mlada Koprčana sta razvila rešitev v obliki posebne skodelice (FOTO)

Koper

Arijanna Sara di Palma in Martin Peternelj iz Kopra sta med študijem razvila poslovno idejo o posebni čajni skodelici, vse skupaj pa zapakirala pod imenom Topli užitki. Gre za skodelico, ki ima v ročaju žepek, v katerega se iztisne čajno vrečko.

19-letnika Arijanna Sara di Palma in Martin Peternelj sta se predlansko poletje spoznala na maturantskem izletu, kjer sta vzpostavila prijateljstvo, ki se je kasneje razvilo v ljubezen. Arijanna Sara zdaj obiskuje Ekonomsko fakulteto v Ljubljani, Martin pa Fakulteto za vede v zdravju Univerze na Primorskem.

"Idejo za najino skodelico sva razvila iz problema, s katerim sva se srečevala. V zimskem času sva veliko na snegu in spijeva veliko čaja. Kjerkoli sva do sedaj pila čaj sva se srečevala z enim in istim problemom 'kaj s čajno vrečko'. Ugotovila sva, da kamorkoli se čajno vrečko odloži, se vse umaže, ali je to skodeličin krožniček ali celo miza, ker krožnička nismo vzeli," opisujeta svoje poslovne začetke Arijanna Sara. Zato sta razvila skodelico, ki ima v ročaju žepek, v katerega se iztisne čajno vrečko.

Naslednji korak je bil iskanje dobaviteljev, kar ni bilo enostavno, saj so skodelice naročili iz tujine, ker pri nas ni nikogar, ki bi se s tem ukvarjal masovno. Medtem ko se je Martin dogovarjal z dobavitelji in poskušal dobiti najbolj ugodno ceno, je Arijanna Sara grafično izrisala logo in lepe misli za tisk. "Spopadla sva se z mnogimi ovirami, kot so carina, transport in pa stiska s časom, zaradi katere smo dobili le polovico skodelic natisnjenih," razlaga Arijanna Sara in dodaja, da sta zato dobila idejo, da bi lahko na nenatisnjene skodelice risali ročno, tako da je vsaka skodelica unikatna.

"Brez pomoči nama ideje verjetno še sedaj ne bi uspelo realizirati," pravita 19-letnika. V največjo pomoč so jima bili starši, ki so ju podpirali ob vsakem koraku, in pa Martinova sestra Eva, ki je pred dobrim letom dni odprla svoje podjetje in nabrala veliko izkušenj, s katerimi jima je svetovala.

"Vsak dela to, kar mu gre najbolje. Na začetku, ko nisva točno še vedela kam naju ta poslovna ideja vodi, sva imela vsak svojo nalogo. Jaz sem bila zadolžena za grafične napise, ideje in spletno trgovino, Martin pa se je menil z dobavitelji. Sedaj se trudiva delati stvari skupaj, npr. delati objave na Instagramu in Facebooku, pakirati in pošiljati skodelice, pridobivati nove ideje za lepe misli itd.," opisuje Arijanna Sara.

Spletno trgovino sta odprla v začetku marca. "Za naju je bil to velik izziv, saj sva spletno trgovino oblikovala popolnoma sama in o tem nisva znala skoraj nič. Najino znanje sproti nadgrajujeva in se trudiva ostajati samostojna," pravita ob tem.

A gre ravno za čas, ko se je začela kriza zaradi koronavirusa. "Kot vsa podjetja se morava tudi midva prilagoditi, trenutno se trudiva biti čim bolj aktivna na družbenih omrežjih in pridobiti širše občinstvo. Želiva ustvariti skupnost ljudi, s katero lahko deliva najino ljubezen do čaja. Sva zelo optimistična in upava, da bo tega virusa hitro konec, da bo lahko svet spet 'zalaufal' s polno paro," vseeno ostajata pozitivna.

V času samoizolacije Arijanna in Martin poskušata maksimalno izkoristiti prosti čas, ki ga trenutno imata na voljo. "Delava stvari, ki jih prej nisva mogla, saj nisva imela dovolj časa. Martin obnavlja svoj čoln, jaz pa sem preuredila svojo sobo. Igrava veliko družabnih iger, streljava z lokom, riševa na skodelice, igrava na kitaro in tako naprej," opisujeta.

Vsem pa polagata na srce, da naj bo vsak dan vaš dan. "Bodi domiseln in izkoristi prosti čas, ki ga trenutno imaš na razpolago. Ustvari nov recept, nauči se nekaj novega, naredi umetnino, poglej film, posadi rožico ... In predvsem ostani doma!" pravita in dodajata, da doma lahko delamo sto in eno stvar, vse kar potrebujemo je dobra volja in pa malo domišlije. "Imamo srečo, da živimo v času interneta in tehnogije, ki nam omogočajo dostop do vsega, kar nam lahko pade na misel, zato ni izgovorov za dolgčas. Če nimaš idej, si lahko pogledaš, kako drugi preživijo čas v izolaciji. In zapomni si, da je lahko čisto vsak dan tvoj dan, tudi če moraš biti ves dan doma!" še predlagata Koprčana.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija