BRŽAN OB OBČINSKEM PRAZNIKU: "Dokazali smo, da je Koper najmočnejši, ko je najtežje" (FOTO, VIDEO)

Koper

Mestna občina Koper se danes spominja pogumnih Marežganov, ki so se leta 1921 uprli dolgoletnemu zatiranju in zanikanju svojega obstoja ter naposled ponosno zakorakali v novo, boljše življenje. Ob tej priložnosti je župan Aleš Bržan na svečani seji v prireditveno-protokolarni dvorani sv. Frančiška podelil občinska priznanja. Najpomembnejša občinska nagrada je šla letos v roke koprskemu stolnemu župniku dr. Primožu Krečiču, veliko plaketo si je prislužilo Društvo oljkarjev slovenske Istre, občinski svet Mestne občine Koper pa je imenoval tudi častno občanko dr. Lucijo Čok.

Kot je v svojem govoru poudaril župan Bržan, smo Koprčanke in Koprčani v zadnjem obdobju živeli nenavadne čase: "Ni bilo kažipotov iz labirinta epidemije, sami smo si morali utreti novo pot naprej. In uspelo nam je. Ko se je vse postavilo proti nam, smo se mi postavili drug ob drugega. Ko se je zdelo, da ni veliko razlogov za optimizem, smo se oprli na našo istrsko samozavest. Dokazali smo, da se Koper ne predaja, ko je težko, in da je Koper najmočnejši, ko je najtežje. Preizkušnja, ki bi nas lahko zlomila, nas je na koncu okrepila. Združili smo moči in najprej ujeli ter nato še pospešili naš razvojni korak."

Bržan naštel letošnje najpomembnejše naložbe

Med najpomembnejšimi infrastrukturnimi naložbami tega desetletja v slovenski Istri je izpostavil projekt Čisto za Koper in Ankaran, v okviru katerega občina gradi nujno potrebno kanalizacijo na območju Bertokov, Škofij in Hrvatinov, po poletju se začne tudi gradnja kanalizacije na območju Moleta. Občina gradi popolnoma novo Osnovno šolo Oskarja Kovačiča v Škofijah in prizidek k semedelski osnovni šoli Dušana Bordona, po novi Parkirni hiši Belveder se zaključuje še gradnja parkirne hiše P+R Sonce. Na dan mladosti bo občina uradno odprla prenovljen Muzejski park in novo turistično sezono pričakala še z urejenim novim obmorskim parkom v Žusterni. Zaključujejo se gradnja nove mestne avtobusne postaje, nadstrešnice nad koprsko tržnico, žalne ploščadi na mestnem pokopališču Škocjan in zunanje plezalne stene na Bonifiki, pravkar je odprtje dočakala tudi prenovljena cesta med Kastelcem in Socerbom. "Verjetno še nikoli v zgodovini naše skupnosti nismo v tako kratkem obdobju delali in naredili tako veliko. Na objekte, ki smo jih zgradili, smemo biti ponosni, čeprav sem sam prepričan, da bi morali biti najbolj ponosni na to, kako trdno skupnost smo zgradili," je ob tem še poudaril župan. 

????Ob prazniku Mestne občine Koper se vsem občankam in občanom zahvaljujem za ves vaš trud, strpnost in medsebojno razumevanje, ki ga vlagate v gradnjo naše skupnosti.???????? ????Prijetno praznovanje vam želim!???????? #Koper #MOK #občinskipraznik #svečanaseja

Objavil/a Aleš Bržan dne Nedelja, 15. maj 2022

Na slavnostni prireditvi so podelili tudi občinske nagrade

Najvišjo občinsko nagrado Priznanje 15. maj je prejel koprski stolni župnik dr. Primož Krečič za neutrudno delo in vztrajnost pri pridobivanju ter umestitvi novih orgel v kulturni prostor Mestne občine Koper in za spoštovanje, negovanje ter bogatenje koprske kulturne, zgodovinske in verske dediščine.

Občinska komisija je prepoznala prizadevanja Društva oljkarjev slovenske Istre za dvig kakovosti oljčnega olja, skrb za razvoj oljkarske panoge v slovenski Istri in prenašanja znanja na mlajše generacije z organizacijo številnih izobraževalnih, družbenih in tekmovalnih aktivnosti, zato je društvo prejemnik priznanja z veliko plaketo.

Mestna občina Koper je dobila tudi novo častno občanko, in sicer prof. dr. Lucijo Čok, ki si je laskavi naziv zaslužila zaradi vzpostavitve temeljev na področju zgodnjega poučevanja in učenja jezikov, sooblikovanje osnove visokega šolstva tako na Primorskem kot v Sloveniji, aktivno sodelovanje pri vzpostavljanju in nadaljnjem razvoju kakovostnega in inovativnega univerzitetnega prostora slovenske Istre ter začetek zdravega povezovanja univerze z gospodarstvom.

Praznovanje v Kopru se je sicer začelo že sredi tedna, in sicer s tradicionalno prireditvijo Koper praznuje z otroki na trgu, s katero je občina najmlajšim občanom pripravila prav posebno doživetje. 800 otrok je ob ogledu gledališke predstave Mehurčki v režiji Jake Ivanca in v družbi voditelja ter animatorja Tomaža Klepača proslavljalo občinski praznik. V soboto, 14. maja, je sledila krajša slovesnost pri spomeniku v Marezigah, kraju, kjer so leta 1921 padle prve žrtve v naših krajih, ko so se ljudje uprli fašističnemu nasilju. Vence so v počastitev spomina na uporne domačine, ki niso podlegli nasilju in zatiranju, so v imenu Mestne občine Koper položili podžupanja Jasna Softić ter člana občinskega sveta Peter Bolčič in Mirjam Lemut.

Dogajanje v mestu je danes po dveh letih znova popestrila prireditev Koper na dlani, v okviru katere so se vzdolž Pristaniške ulice in na okoliških lokacijah med 10. in 15. uro predstavljale koprske krajevne skupnosti in turistična društva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
bubobubo |  17 .05. 2022 ob  09: 23
Olgo Franco, ti pa res moraš bit hudo prizadet, ker nimaš več svojega šefa na čelu občine in očitno ti je težko priznat, da je tudi kdo drugi sposoben , tvoji komentarji o podbradku, trebuhu in kravati so pa prav patetični
Olgo Franco |  16 .05. 2022 ob  16: 16
-3
Edino kar je drzalo skupaj skozi celotno korona krizo je podbradek župana z njegovim trebuhom- prelevila sta se v sod…. Ostalo je vse nakladanje…
Pjero Panin |  16 .05. 2022 ob  15: 12
Takoj ko so posadili drevesa na novi plazi,sem peljau pesa na sprehod da oznaci katero bo samo njegovo drevo :))))
nylarazgotra |  15 .05. 2022 ob  22: 50
-7
Dosti naredilo v teh dveh letih? Nekaj ali večina planov je bilo še iz Popoviçevih časov, bili so že sprejeti plani, in je bilo potrebno jih speljati. No, ne bom komentirala kateri župan je boljši, ampak Popoviç je zares dosti naredil za Koper, in glede tega kapo dol. Oba sta ambicjozna, razlika je v tem da eden pove jasno.....drugi pa ne pove, naredi pa. Da smo si ljudje bili blizu ob covidu19, nebi rekla. Ravno nasprotno. Razdelili smo sev no-vaxe in tiste ki smo resno sprejeli navodila. Eni so bili prepricani da covid niti ne obstaja, tako da pohvala da koprčani zmoremo, in smo zmogli je prodajanje megle. Nismo imeli nobene posebne podpore in smo preživeli vsak na svoj način, sami. Nisem slišala nobene zahvale za tiste ki so dežurali v težkih situacijah, itd. No, naslednjič bo boljše. Vsi se učimo.
Olgo Franco |  15 .05. 2022 ob  21: 41
-8
frikorkic -ne vem zakaj te je toliko strah moje retorike, če je vse res kot praviš, da je ta aktualni OH IN SPLOH. Popovica pa omenjas še samo ti iz neke perspektive, da prikažeš Alesa kot njegovo protiutež. Nikogar ne zanima Popovic, vse manj ljudi pa tudi Ales.

Koper si zasluzi nekaj VEC in ljudje o temu masovno govorijo, ne zatiskaj si oci.
frikofrkic |  15 .05. 2022 ob  20: 19
32
Olgo, ti si spet nekam zafrustriran. Dejstvo je, da je Popo zgodovina in da smo ljudje z Bržanom kar zadovoljni. V bistvu si dajmo priznat, da je v zadnjih dveh letih vse presenetil, jaz sem ga podpiral, pa sem pričakoval manj, je dejansko naredil več kot tisti nakladač pred njim.
Tvoje vztrajanje pri tem, da si ga kao sam ne zna otresti na pisoarju ne bo kaj dosti spremenilo.
Olgo Franco |  15 .05. 2022 ob  19: 40
-13
Še vedno si ne zna zavezat niti kravate…čas je za nekaj novega….
Prč |  15 .05. 2022 ob  19: 37
DOSI naredi za oljkarstvo več kot Znanstveno-raziskovalno središče Koper. V DOSI - ju so entuziasti z znanjem in izkušnjami, v ZRS Koper pa priskledniki.
Fošina |  15 .05. 2022 ob  19: 22
21
Tega mi res ni enostavno priznat, ker nisem hotel njega za župana, ampak dela se pa res veliko odkar je tam na občini. Mogoče je res samo naredil, kar je bilo že prej planirano in mogoče je samo izkoristil situacijo, ko se je naenkrat dalo dobit kup denarja od države. Ampak tud to je treba znat. Sem pričakoval, da bo slabši kot Đenjo, naredil ja pa več kot Popo. Si ne bi mislil.