Bratušek: Predlog davka na nepremičnine je pravičen

Predlog davka na nepremičnine, ki je do 28. junija v javni obravnavi, je po besedah premierke Alenke Bratušek pravičen. "Tisti, ki imajo več, bodo plačali več," je odgovorila na vprašanje poslanca SLS Franca Bogoviča, ali res predvideva, da lahko lastniki nepremičnin ob vseh težavah, s katerimi se soočajo, prenesejo še to obdavčitev.

Obdavčitev nepremičnin bo najmanj negativno vplivala na gospodarsko aktivnost v državi, je prepričana predsednica vlade. Ob tem je opozorila, da se konsolidacije javnih financ nikakor ne da izpeljati samo z varčevanjem, kot je bila politika prejšnje vlade.

"Na strani odhodkov je vlada že posegala, tako vaša kot naša, zato je prav, da tudi na strani prihodkov posežemo v povišanje fiskalne izdatnosti tistih davčnih ukrepov, ki imajo najmanj škodljiv vpliv na gospodarsko rast," je dejala.

Brtaušek: Tisti, ki nimajo, ne bodo plačali davka na nepremičnine

Ob tem se ji zdi najbolj prav, da je davčno breme razporejeno pravično: da tisti, ki imajo več in trošijo več, plačajo več davka. "Tisti, ki nimajo, ne bodo plačali davka na nepremičnine," je izpostavila.

Od obdavčitve stanovanjskih nepremičnin se bo po predlogu res zbralo več davka kot doslej, vendar pa zdajšnje nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč ne zajema vseh nepremičnin. Nekatere občine ga namreč ne obračunavajo, je povedala. Lastniki poslovnih in industrijskih objektov pa bodo plačevali približno toliko kot zdaj.

Po novem se bodo prihodki od davka na nepremičnine v enakovrednem deležu razdelili med občine in državo. Ta delitev ni nenavadna in bo prispevala tudi h konsolidaciji javnih financ, je dejala Bratuškova.

Podobno je odgovorila na vprašanje poslanke NSi Ljudmile Novak, ali še vedno verjame, da je mogoče z dodatnimi prekomernimi davčnimi obremenitvami zagnati gospodarstvo. "Kam so nas pripeljali ukrepi prejšnje vlade, je jasno: skoraj petodstotni padec gospodarske aktivnosti v prvem tromesečju letos," je dejala in ponovila, da je pravilna kombinacija ukrepov na prihodkovni in odhodkovni strani edina prava pot.

kuoaza neumna |  17 .06. 2013 ob  15: 30
Koliko davka je pobrala država od že obdavčenega denarja s katerim so ljudje gradili hiše? Koliko od davka na dobiček in spet od dohodnin zidarjem? Koliko od izdelkov za vzdrževanje ? In koliko ga je pobrala Bavčarju in podobnim? Odgovor je v vetru izgubljen............ Boljše da bi se fiksal in danes bi dobil socialno pomoč pa še kaj......
jezz |  17 .06. 2013 ob  14: 28
Nekaj je zagotovo na tem. Najbolj se bo izplačalo vse sproti zagnati, porabiti, potovati, požreti. Ko te bodo povprašali kako je kaj bilo poveš, da si naredil enega, morda dva otroka, videl del sveta, pa dodobra napolnil z najboljšo hrano domačo greznico.
RACIONALIST |  17 .06. 2013 ob  13: 58
Se pravi, da se nikakor ne izplača biti delaven, ustvarjalen, z zaslužkom kupiti stanovanje za družino ali zgraditi hiško. Na tej podlagi vzdrževati družino in šolati otroke... (in od vsega tega plačevati davke!!!)

Lahko si delaven, ustvarjalen in zaslužiš precej - vendar se ti splača čim več denarja zapraviti za lagodno življenje in paziti, da nimaš nič lastnine - ZMAGOVITA VARIANTA!

ALI PA BODI LEN IN NEDELAVEN; če nič ne boš imel ti država ne bo nič vzela - morda bo pomagala s socialnimi prispevki...