BODO NA BONIFIKI PROTESTIRALI? Tekma z Izraelom trn v peti; jo bodo odpovedali?

Koper

V slovenskem športu so v teh dneh vse oči uprte v Koper, natančneje na Bonifiko, kjer se bo v četrtek pričel prvi del kvalifikacij za nastop na evropskem košarkarskem prvenstvu leta 2025. V četrtek se bo naša moška reprezentanca pomerila z Ukrajino, v nedeljo pa še z Izraelom. Virtualni prostor za raziskovanje in razvijanje anarhistične teorije in prakse A.Infoshop se je pridružil pozivu Solidarnostnega odbora za svobodno Palestino in poziva Košarkarsko zvezo Slovenije, da tekmo odpove. Iz koprske policijske uprave so sporočili, da bo prisotnost policistov v nedeljo na Bonifiki povečana, prav tako bo območje pod videonadzorom.

"Brez iger med genocidom," pozivajo na družbenih omrežjih v A.Infoshop. Konec januarja je Solidarnostni odbor za svobodno Palestino pozval Košarkarsko zvezo Slovenje (KZS) naj odpove tekmo z Izraelom, zaradi izraelske agresije nad Palestinci in genocida, ki ga Izrael izvaja v Gazi. Poziv je podprlo več civilno-družbenih gibanj. KZS so pozvali, naj Izrael izključi iz vseh mednarodnih športnih tekmovanj.

"Menimo, da je nečloveško ostati tiho, ko bo v Kopru igrala reprezentanca države, ki izvaja genocid nad Palestinci in zaseda njihova ozemlja. Države, ki je še po besedah generalnega sekretarja Združenih narodov odgovorna za najhujše kršitve mednarodnih konvencij o človekovih pravicah po drugi svetovni vojni. Menimo, da je nečloveško se pretvarjati, da se ni nič zgodilo, ignorirati vsa grozodejstva in uživati v športnem spektaklu, ko ekipa igra pod zastavo, pod katero izralske sile v Palestnini aktivno izvajajo genocid," so zapisali.

View this post on Instagram

A post shared by [A] Infoshop (@a.infoshop)

Včeraj so obiskali sedež KZS, kjer so predložili pisni poziv in od zveze zahtevali, da "omogoči in podpre mirne dostojanstvene izraze protesta proti genocidu in solidarnosti s Palestino".

V KZS so za medije povedali, da je položaj v Izraelu tragičen in da sočustvujejo z žrtvami na obeh straneh, vendar "tekme enostransko ne moremo odpovedati". Po njihovih informacijah tudi vse ostale tekme pod okriljem Mednarodne košarkarske zveze potekajo nemoteno, zato se bo tekma v Kopru odvila.

[OBVESTILO O IZVAJANJU VIDEONADZORA ????????] V nedeljo, 25. februarja 2024 ob 18.00 bo v Areni Bonifika v Kopru odigrana...

Objavil/a Policijska uprava Koper / Police Directorate Koper dne Torek, 20. februar 2024

Zagovorniki odpovedi tekme naj bi svoje sledilce na družbenih omrežjih in somišljenike pozvali, naj kupijo vstopnice za tekmo z Izraelom in napovedali "angažma dela družbe".

Policisti bodo pred, med in po tekmi fotografirali in snemali tako v notranjosti kot tudi v okolici dvorane Bonifika. Obiskovalci prireditve in ostali občani pa naj upoštevajo navodila policije in drugih organov, ki bodo zagotavljali red na prireditvi, poudarjajo. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  21 .02. 2024 ob  17: 31
pravila naj veljajo za vse države enako!!!!
vseved |  21 .02. 2024 ob  08: 32
-1
Zagotovo pridem na tekmo.Navijat, ne pa zganjat pizdarije .
Bayliner |  20 .02. 2024 ob  19: 31
20
Bojkotirati Izraelske športnike, tako kot ruske. Športniki niso neposredno krivi za to, pa vendar naj se odgovorni zganejo!