KOŠARKARSKA REPREZENTANCA PRED ZAHTEVNO TEKMO Z UKRAJINO: Kdo je bil na prvem treningu v Kopru? (FOTO, VIDEO)

Koper

Slovenska moška članska košarkarska reprezentanca se je včeraj na medijskem terminu predstavila javnosti pred prvim delom kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu leta 2025. Selektor Aleksander Sekulić je prepričan, da so v reprezentanci igralci, ki so trenutno v najboljšem ritmu in ki lahko izbrano vrsto usmerijo v dober začetek kvalifikacij.

Slovenija se bo v Kopru v četrtek najprej merila z Ukrajino, v nedeljo pa še z Izraelom. Obe tekmi bosta na sporedu ob 18. uri. V skupini je še Portugalska, s katero se bo slovenska izbrana vrsta pomerila 22. in 25. novembra v gosteh in doma. Za konec kvalifikacij sledita še gostujoča obračuna z Ukrajino in Izraelom 20. in 23. februarja 2025.

"Moramo spoštovati oba nasprotnika. Vedno stremim k temu, da se najprej osredotočimo nase, kot drugo pa, da je vedno najbolj pomembna tekma, ki je pred nami. To pa je Ukrajina, o Izraelu zato še ne razmišljamo," o prvih tekmecih pravi Sekulić.

Meni, da je ukrajinska zasedba kakovostna in mogoče v slovenski skupini predstavlja celo najbolj zahtevnega tekmeca. "Imajo igralce, ki igrajo v španski ligi in so člani ekip v evropskih pokalih. Imajo ogromno izkušenj z velikih tekmovanj. Imajo višino, so atletski ... To bo zelo zanimiva tekma."

Časa za pripravo na prvi tekmi je malo, poudarja selektor slovenske reprezentance. "Časa nimamo veliko. Ko izbiramo igralce, zato skušamo izbrati tiste, ki so v najboljšem ritmu. Od njih lahko največ pridobimo."

Selektor je dodal, da obstaja nekaj neznank tudi pri tekmecih, saj ne vedo, v kakšni zasedbi bodo prišli v Koper. "To so dejavniki, ki nas postavljajo pred velik izziv. Jedro ekipe je resda približno enako z določenimi spremembami. Ravno iz tega razloga so tu igralci, ki so v najboljši formi," dodaja Sekulić.

Dilem pri sestavi kadra ni bilo, pravi selektor. Za Mika Tobeyja se je odločil, ker zdravstveni karton Jordana Morgana ni bil najboljši. Obenem je moral že pred prvim treningom opraviti dve menjavi. Namesto poškodovanih Luke Ščuke in Jurija Macure je vpoklical Jakoba Čebaška in Tiborja Mirtiča.

V Kopru so trenirali še Jaka Blažič, Žiga Dimec, Aljaž Kunc, Miha Lapornik, Aleksej Nikolić, Bine Prepelič, Žiga Samar, Leon Stergar ter Klemen Prepelič in Gregor Hrovat, ki sta ob Sekuliću strnila nekaj misli pred prvim obračunom proti Ukrajini.

"Zavedamo se, kaj je naš prvi in edini cilj. Vsi se zavedamo naše kakovosti. Ne želimo biti tretji v skupini. Vsako tekmo želimo odigrati na najboljši možni način. Reprezentanca se je zbrala v verjetno najmočnejši zasedbi s kakšnim primanjkljajem tu in tam. Generalno gledano nimamo nobenega izgovora, da ne bi bili v četrtek maksimalno pripravljeni za tekmo proti Ukrajini," opozarja Prepelič.

#mojtim že začel s treningi v Kopru. ???? V četrtek fante čaka prvi obračun teh kvalifikacij proti Ukrajini! ???? Vstopnice na voljo na eventim.si in na Petrolih po Sloveniji. ????️ #eurobasket | #kzs

Objavil/a Košarkarska zveza Slovenije dne Ponedeljek, 19. februar 2024

Glavni cilj je uvrstitev na EP, ki bo med 27. avgustom in 14. septembrom 2025 potekalo na Cipru ter na Finskem, Poljskem in v Latviji.

Spomin na lansko svetovno prvenstvo, na katerem je slovenska zasedba zasedla sedmo mesto, je še kako živ, a se nanj trenutna zasedba ne sme preveč zanašati, pravi Gregor Hrovat.

"Vemo, da smo poleti spisali lepo zgodbo, a to je že pozabljeno. Zdaj obračamo nov list. Imamo atraktivno skupino in močne nasprotnike," pravi član francoskega Dijona.

"Tu imamo en teden, da se povežemo. Nimamo priprav pred sezono kot v klubih. Verjamem, da lahko v teh treh, štirih dneh dobro treniramo in se povežemo. Z večino fantov se poznamo že od prej in verjamem, da bomo pripravljeni za tekmi. Je pa za vse reprezentance enako," je še za konec dejal Hrovat.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija