Bartolić dolgoročnega lastnika Cimosa vidi v podjetju iz panoge

Predlog, po katerem bi Cimos del dolga začel odplačevati takoj, del dolga čez nekaj let, nekaj pa bi ga pretvorili v kapital, se nam zdi ustrezen, je za Dnevnik povedal predsednik uprave družbe Jerko Bartolić. S konverzijo terjatev bodo banke upnice postale večinske lastnice, vendar bi bil primeren lastnik dolgoročno podjetje iz panoge, je dodal.

Glede iskanja dogovora o reprogramu posojil pri bankah upnicah je Bartolić izrazil upanje, da bo predlog, ki so ga pripravili, sprejemljiv za vse. Čeprav bodo končni zneski znani šele po dogovoru z bankami, pa je prvi mož Cimosa potrdil, "da se nam predlog, po katerem bi del dolga začeli odplačevati takoj, del dolga čez nekaj let, nekaj pa bi ga pretvorili v kapital, zdi ustrezen".

Bartolić je potrdil, da je predstavnik t.i. slabe banke Torbjörn Mansson bil na nekaj sestankih z bankami upnicami, vendar se bodo v slabi banki v reševanje problema lahko vključili šele, ko bodo nanjo prenesene terjatve do Cimosa. "Prenos terjatev na slabo banko bi med drugim pomenil, da se družbi o reprogramiranju dolgov ne bi bilo treba več pogajati z devetimi bankami, ampak le z eno," je pojasnil.

Banke lahko postanejo večinske lastnice Cimosa

Če bodo banke konvertirale predlagani znesek v kapital, bodo postale večinske lastnice Cimosa, je navedel predsednik uprave koprske družbe. Pri tem se mu zdi logično, da se bodo banke in država umaknile iz lastništva: "Primeren lastnik bi bilo kakšno podjetje iz panoge. Obstajajo tudi uspešni dobavitelji v avtomobilski industriji, katerih lastniki so finančni skladi. Cimos je brez dvoma zanimiv za številne investitorje, zato ne pričakujem težav pri iskanju novega lastnika."

Glede prodaje Litostroja Power je Bartolić pojasnil, da je ta morda celo bolj pomembna za hčerinsko družbo, saj gre za projektno podjetje, ki potrebuje visoke garancije za nove posle, teh pa Cimos ne more zagotoviti: "To jim onemogoča pridobivanje novih poslov in bolj konkurenčen nastop."

Cimos bo letos posloval z izgubo

Z avtomobilskim programom bo Cimos letos dosegel okoli 365 milijonov evrov prihodkov od prodaje, dobiček iz poslovanja matične družbe bo znašal med osem in deset milijonov evrov, medtem ko bo skupina Cimos dosegla dva milijona evrov izgube iz poslovanja, napoveduje Bartolić.

Zaradi slabitev bo imela skupina 40 milijonov evrov čiste izgube, matična družba pa dobrih 30 milijonov evrov. "Če bomo obvladovali stroške tako, kot smo si zastavili, in če se bomo dobro pogajali z bankami, bi lahko prihodnje leto poslovali s čistim dobičkom. Zagotovo bomo z dobičkom poslovali leta 2015," je dodal.

Manj zaposlenih

Po prodaji Litostroja Power in Cimosa Titana bo okoli 750 manj zaposlenih, za več kot polovico bodo zmanjšali število agencijskih delavcev, ki jih je v Sloveniji in na Hrvaškem 700, v celotni skupini pa bodo za 180 znižali število režijskih delavcev. Zato pa naj bi zaposlovali strokovnjake v financah, komerciali in inženirski kader.

Glede ugotovljenih nepravilnostih bivše uprave je Bartolić priznal, da si ni predstavljal, "da je obseg domnevnih nepravilnosti in anomalij tudi pri zadevah na dnevni operativni ravni tako velik. Ugotovili smo veliko odprtih in nedokončanih zadev".