Kriminalisti zaključili hišne preiskave, ena oseba še pridržana

Kronika

Kriminalisti so pravkar zaključili s hišnimi preiskavami v zvezi s posli koprskega Cimosa. V sredo so kriminalisti med preiskavami pridržali sedem oseb, od tega je ena danes še vedno v pridržanju, so pojasnili na Policijski upravi Koper. Pridržano osebo kriminalisti še vedno zaslišujejo, po zaslišanju pa naj bi bila izpuščena.

Kriminalisti preiskujejo več kaznivih dejanj goljufij na škodo EU in kaznivo dejanje pranja denarja.

Hišne preiskave so po neuradnih informacijah STA potekale tudi pri nekdanjem prvem možu Cimosa Francu Krašovcu in nekdanjem izvršnem direktorju Cimosa Zorku Kendi. Kriminalisti pa so se med drugim oglasili tako v prostorih Cimosa v Kopru kot tudi v Senožečah.

Preiskava je povezana z razvojnima centroma Sieva in Simit

V hišnih preiskavah so iskali dokaze glede sumov goljufije na škodo EU ter pranja denarja. Preiskava je povezana z razvojnima centroma Sieva in Simit, v katerih ima Cimos 20-odstotni delež. Razvojna centra bosta morala zaradi nepravilnosti pri nabavi opreme, na račun katere so jim odobrili 36 milijonov evropskih sredstev, vrniti del denarja.

Nadzor je pokazal, da so del denarja namesto za nakup nove, porabili za nakup stare opreme. Skupno naj bi družbi zdaj vrnili 3,5 milijona evrov. Do zlorabe evropskih sredstev je prišlo v času, ko je Cimos vodil Krašovec.

Nova uprava, ki jo od spomladi vodi Jerko Bartolić, je aprila sama obvestila ustrezne organe in vse družbenike obeh razvojnih centrov o nepravilnostih, ki jih je po nastopu mandata ugotovila v povezavi z dodelitvijo sredstev za del opreme, ki ni bila skladna z razpisnimi pogoji.

V tem času se je Cimos s Sievo in Simitom ter vsemi njihovimi družbeniki že dogovoril o rešitvi in z njimi podpisal pogodbi o načinu vračila neopravičeno dodeljenih sredstev.

Vodstvo razočarano zaradi prevare s strani stare uprave

Razvojni center Sieva je v lasti osmih družbenikov, ustanovljen pa je bil v okviru projekta razvojnih centrov slovenskega gospodarstva. V triletnem obdobju od ustanovitve 2011 do konca prihodnjega leta bo v Sievo skupno vloženih skoraj 45 milijonov evrov, od tega bo gospodarsko ministrstvo sofinanciralo 20 milijonov evrov aktivnosti, preostanek pa so oz. še bodo vložili družbeniki Sieve.

Kot so danes sporočili iz razvojnega centra, so vodstvo kot tudi njeni družbeniki izredno razočarani zaradi prevare s strani stare uprave Cimosa, hkrati pa spoštujejo prizadevanja nove uprave, da sanira nastalo situacijo, kar bo omogočilo tudi realizacijo zastavljenega poslovnega načrta razvojnega centra.

Deli novico:

SLO |  21 .11. 2013 ob  15: 54
NAREDITE NOVICO DELITE DALJE:

"PETICIJA ZAKONA O KONOPLJI, OSNOVNEM BIVANJU IN PRAVICO DO SAMOZDRAVLJENJA
http://sksk.si/article.php/Predlog_zakona_o_konoplji

KOPIRAJ IN DELI DALJE"