19-LETNI ŠVED GRE V ZAPOR: Pred hotelom v Ajdovščini z nožem porezal po vratu turista

Slovenija

Z izrekom sodbe se je na novogoriškem okrožnem sodišču včeraj zaključilo ponovljeno sojenje švedskemu državljanu Alexandru Breclju za poskus uboja francoskega turista sredi Ajdovščine septembra 2019. Sodnica Andrejka Luznik mu je dosodila enotno kazen dveh let in šest mesecev zapora še zaradi tatvin, do pravnomočnosti sodbe pa podaljšala pripor.

Breclju so po odločitvi Višjega sodišča v Kopru sodili ponovno le za poskus uboja. Novogoriška sodnica Andrejka Luznik pa ga je obsodila tudi za druga kazniva dejanja, ki jih je storil leta 2019 komaj 19-letni švedski državljan. Vlomil je v več lokalov ter ukradel denar, cigarete in alkoholne pijače. Novogoriško tožilstvo mu je zato v obtožbi poleg poskusa uboja očitalo še tatvine in poškodovanje tuje stvari, saj je med vlomi poškodoval računalnik in več drugih predmetov.

Prav tako kot pred letom dni je sodnica za povzročeno lahko telesno poškodbo in ne poskus uboja prisodila leto in štiri mesece zapora; na prav tolikšno kazen, ki je višje sodišče ni razveljavilo, je bil obsojen za tatvine ter mesec zapora pa za poškodovanje tuje stvari. Tudi po ponovni odločitvi novogoriškega sodišča bo skupna enotna kazen znašala dve leti in pol zapora.

Tožilka Damjana Bandelj je v zaključnem govoru sicer zahtevala štiri leta zapora za povzročitev telesne poškodbe ter enotno petletno zaporno kazen. Zagovornica Lidija Košutnik pa je dejala, da zaporna kazen ni primerna za Breclja, saj po njenem mnenju s podobnimi kaznivimi dejanji ne bo nadaljeval.

Napad se je zgodil 18. septembra 2019, ko je pred hotelom v Ajdovščini 19-letni mladenič z nožem poškodoval 64-letnega državljana Francije, nato pa pobegnil. Medtem ko je Francoz iz avtomobila začel jemati prtljago, se mu je približal, nanj zakričal oz. ga nagovoril v angleškem jeziku ter ga brez razloga napadel z nožem. Pri tem ga je porezal po vratu. Vpitje njegove partnerice, ki je stala v neposredni bližini napada, je slišal eden od zaposlenih v hotelu in stekel do poškodovanega, napadalec pa je pobegni.

Dan kasneje so prijeli 19-letnika, rojenega in živečega na Švedskem, ki pa je zadnje mesece pred napadom neprijavljen živel pri sorodnikih v Ajdovščini.

Med preiskavo napada se je izkazalo, da je 19-letnik od 8. septembra 2019 do prijetja petkrat vlomil v gostinske lokale na območju Ajdovščine, od koder je odnesel predvsem gotovino, cigarete in alkoholno pijačo v vrednosti več tisoč evrov. S tem je povzročil med 5000 in 10.000 evrov materialne škode.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija