Zveza potrošnikov Slovenije je objavila rezultate testov topljenih sirov. Kot se je izkazalo, je v topljenem siru le polovica sira. Vsebuje pa veliko aditivov in mlečnih sestavin. Topljeni sir izdelujejo, da bi porabili sire, ki zaradi nepravilnih oblik ali nepravilnega zorenja sicer ne morejo na prodajne police. Namesto, da bi ti siri končali v smeteh ali v hrani za živali, naredijo iz njih topljeni sir.
V SIRU V LISTIČIH JE SAMO POLOVICA SIRA: Izdelujejo ga, da bi porabili sir z napako
Slovenija
Topljeni sir pripravijo tako, da mešanici zdrobljenih ali naribanih sirov dodajo mleko, smetano, sirotko, mleko v prahu, maslo, začimbe, sol, aditive in arome. Pomembni aditivi so emulgirane snovi, zaradi katerih nastane homogena zmes. Mešanico segrejejo, stopijo, jo oblikujejo v lističe, zapakirajo v plastično folijo in jo ohladijo. Takšen sir je obstojen do enega leta in priročen tako za uporabo v gospodinjstvu kot v gostinstvu.
Vsi topljeni siri vsebujejo emulgirne soli E 339, E 341, E 450 in E 452, to je fosforjevo kislino, fosfate in di-, tri- ter polifosfate, ter E 331, natrijeve citrate.
Izkazalo se je, da je v topljenih sirih le od 48 do 55 odtotkov sira. Nobeden od proizvajalcev ni potrošniku razkril informacij o vrstah sira. Na zvezi potrošnikov so med netipične topljene sire uvrstili Mercator klasik in Hofmeister Snack Toast, ki sta vsebovala namesto masla 14 oziroma 16 odstotkov palmove maščobe. Palmova maščoba namesto masla je postala trend med proizvajalci, saj gre za ceneno surovino, ki jo uporabljajo praktično povsod.
Topljeni siri se na naših policah razlikujejo že na pogled, od svetlo rumenih do oranžnih. Oranžni imajo dodana barvila karotene in/ali izvleček paprike.
Na zvezi potrošnikov svetujejo, da namesto topljenega sira v toplem sendviču uporabite poltrdi sir, ki je bolj kakovosten, a se bo ravno tako stopil, če ga grobo naribate.
Komentiraj
Sam folk mora se dojet, da je vecina teh bolezni tudi od hrane.