V gostilni La Subida pri Krminu

Kulinarika

Na mračno in deževno decembrsko soboto se je Pojeduh odpravil na še zadnji letošnji kulinarični izlet, tokrat v Italijo, tik za slovensko mejo. A našo lepo deželo je le za nekaj streljajev zapustili s tehtnim razlogom.

Gostilna La Subida

V osrčju Collia, italijanske strani Goriških Brd, le nekaj kilometrov od slovenske meje, že več kot 60 let stoji gostilna La Subida. Ta prvi stavek spominja na uvod v pravljico, ki jo zagotovo doživite ob obisku gostilne v bližini Krmina. V domačiji družine Sirk se lahko prepričate, da primorska kulinarična tradicija, prenesena v današnji čas, lahko prebudi tudi najbolj razvajene gurmanske brbončice.

Družina Sirk (Loredana, Joško, Tanja in Mitja)

Eno redkih slovenskih restavracij, nad katero sije Michelinova zvezdica, vodi Joško Sirk z družino: ženo Loredano, sinom Mitjo, hčerko Tanjo in zetom ter hkrati glavnim kuharjem Alessandrom Gavagno. V Subidi ponujajo od klasičnih do bolj sofisticiranih jedi, pripravljenih na osnovi receptov in sestavin iz lokalnega teritorija ter širšega območja Primorske in Slovenije. Izbor vin je zelo izčrpen, a omejen predvsem na Goriška Brda, le nekaj etiket prihaja tudi s Krasa in Vipavske doline. V vinski karti so buteljke razdeljene na zeleno in rdeče obarvane. Slednje bodo za strastne ljubitelje žlahtne kapljice verjetno bolj zanimive, saj jih hranijo v posebnem oddelku kleti, namenjenem staranju. 

V gostilni La Subida lahko v treh ločenih notranjih prostorih gostijo največ sto obiskovalcev hkrati. Obiščete jih lahko ob ponedeljkih in  četrtkih v večernem času, ob petkih, sobotah in nedeljah skozi ves dan, ob torkih in sredah pa si družina Sirk vzame čas za počitek.

Ob najinem obisku sva Pojeduh in sopotnica preizkusila vsak svoj degustacijski meni z izbranimi vini.

Jelenji  tartar, vinski kis in koromač

Pozdravi iz kuhinje:

-        friko iz sira Montaz v lističih, za pod zob

-        rahlo prekajeni pršut Gigija Zualda

-        solata iz mesarjeve kuhinje

Degustacijski meni  za Pojeduha:

-        popečen štandreški radič, jabolko in hren

-        mošnjički s sirom, hruškami in orehi v bezgovi omaki, prekriti s pozlačenimi čebulnimi rinkami

-        ulivanci s tem, kar nam je prinesla zima

-     iz Miklavževega koša: agnolotti  iz rožičeve moke s suhim sadjem in pegatko ter kakijevo omako

-        sorbet iz Sirkovega kisa

-        jelenov biftek, postrvje ikre in pistacija

-        "Rosa Tiepolo"

Fazan, kuhano vino, mandeljni in rabarbara

Degustacijski meni za sopotnico:

-        jelenji  tartar, vinski kis in koromač

-        fazan, kuhano vino, mandeljni in rabarbara

-        sedanini iz polnozrnate moke, gosje prsi in rozine

-        tortelini z jerebico na čokoladni omaki

-        sorbet iz Sirkovega kisa

-        Zimska idila: Goriški radič, pegatka in božične začimbe

-        kostanj, čokolada in sladoled

Za konec pa smo poskusili domače piškote in kakijevo kremo.

Pili smo:

-        penina brut Buzzinelli

-        Rumena Rebula Blažič 2011 (Goriška brda)

-        sivi pinot Doro Prinčič 2011 (Goriška brda)

-        rumena rebula 1998 Radikon (Goriška brda)

-        merlot Drius 2007 (Isonzo)

Za enega od obeh degustacijskih menijev, brez vin, boste odšteli 52 evrov.

Preverjeno priporočamo: rahlo prekajeni pršut Gigija Zualda; popečen štandreški radič, jabolko in hren; mošnjičke s sirom, hruškami in orehi v bezgovi omaki, prekrite s pozlačenimi čebulnimi rinkami; ulivance s tem, kar nam je prinesla zima; Iz Miklavževega koša: agnolotte  iz rožičeve moke s suhim sadjem in pegatko ter kakijevo omako; sorbet iz Sirkovega kisa; jelenji tartar, vinski kis in koromač; fazana, kuhano vino, mandeljne in rabarbaro; sedanine iz polnozrnate moke, gosje prsi in rozine; torteline z jerebico na čokoladni omaki.

Gostilna La Subida:

N: via Subida 52, Krmin (Cormons), Italija

E: info@lasubida.it

T: +39 0481 60531

W: www.lasubida.it

FB: www.facebook.com/lasubida

Več Pojeduhovih degustacij:

Pojeduh v Rizibiziju

Pojeduh v Gostilnici Ruj

Pojeduh v gostilni Gordia v Kolombanu

Deli novico:

lana |  24 .12. 2012 ob  17: 47
Tle se res odlično je! Vedno kej novga.