20 °C
DANES
JUTRI
19 °C
29 °C
08:49
18.10.2018

SIMFONIC VOICES V KOPRU: Za užitek zbor iz Argentine Coro de la Ciudad de Mendoza

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), vabi na koncert mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices. V dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru bo v nedeljo, 14. oktobra 2018, ob 19. uri nastopil argentinski zbor Coro de la Ciudad de Mendoza pod vodstvom dirigenta Ricarda Portilla.

Vsebino omogoča ŠOUP Foto: Coro de la Ciudad de Mendoza
11.10.2018 ob 11:00

V sklopu koncertne turneje na Poljskem, Češki in v Sloveniji, se bo zbor, ki je v Argentini v 34-tih letih obstoja nastopil v vseh najpomembnejših mestih Argentine in okoliških državah, predstavil v štirih slovenskih mestih, in sicer v Tolminu, Ljubljani, Postojni in Kopru. Vstop je prost.

Zbor Coro de la Ciudad de Mendoza (CCM) je bil leta 1983 ustanovjen s strani mestne občine Mendoza. Od svoje ustanovitve ga vodi Maestro Ricardo Portillo. V 34 letih izkušenj se je CCM predstavil v najpomembnejših mestih Argentine. V Latinski Ameriki je CCM koncertiral v Čilu, Braziliji in Urugvaju. Vredna omembe je evropska turneja, kjer je zbor obiskal več mest v Italiji, Franciji in Španiji.

Z repertoarjem zborovske glasbe CCM ponuja publiki simfonično-zborovske dejavnosti in opere v sodelovanju z orkestrom Mendoza Philharmonic in simfoničnim orkestrom Universidad Nacional de Cuyo, ki je nastopal v številnih simfoničnih koralih, med katerimi gre omeniti: Mozartov Requiem, Verdijev Requiem, Fauréjev Requiem, Mozartova Regina Coeli, Beethovnova Zborovska fantazija, Kantate št. 4 in 56 J. S. Bacha, Vivaldijevo Glorio, Schubertovo Mašo v G, Gershwinovo Porgy in Bess, Choros No. 10 in skladbo Mandú Çarará skladaelja Villa-Lobos, Kodalyjevo Kallai-Ketos in dela latinskoameriškega baroka. CCM je sodeloval tudi v operah, kot so Carmen (Bizet), Tosca (Puccini), Madame Buterfly (Puccini), I Pagliacci (Leoncavallo), Cavalleria Rusticana (Mascagni), L'enfant et le sortileges (Ravel), Die Fledermaus Strauss), grof Luksemburga (Lehar), La Traviata (Verdi) in L'Orfeo (Monteverdi).

CCM je nastopil na velikih prizoriščih, kot so Teatro Independencia (Mendoza, Argentina), Juan Victoria Auditorium (San Juan, Argentina), Salon Dorado (Buenos Aires, Argentina), Mestna hiša La Plata, Teatro El Sodre (Montevideo, Urugvaj) Gledališče Recife (Pernambuco, Brazilija), občinsko gledališče Paulinia (Sao Paulo, Brazilija), sv. Francis Sottochiesa (Arezzo, Italija), gledališka dvorana Pavla VI (Vatikan) in Teatro Colón (Buenos Aires, Argentina).

V okviru svojih študijskih in projekcijskih dejavnosti so mestni zbor Mendoza vodili gostujoči dirigenti, mednarodno priznani mojstri, kot so Roberto Saccente (Buenos Aires), Néstor Andrenacci (Buenos Aires), Joseph Prats (Španija), Robert Sund (Švedska) in Jean Claude WilKens (Belgija) ter Hugo de la Vega (Córdoba), Ariel Alonso (Francija) in Leonardo García Alarcón (Argentina-Švica).

DirigentRicardo Portillo je diplomiral na Filozofski fakulteti Univerze v Cuyoju (Mendoza, Argentina) z nazivom Učitelj glasbe, specializiran v zborovskem dirigiranju. Njegovi učitelji so bili José Felipe Vallesi, Elifio Rosaenz, Carlos Barraquero, Eduardo Grau, Guillermo Scarabino, Mirta Poblet, Susana Antón in Gloria Basso.

V Argentini se je udeleževal masterclass-ov za orkestrsko dirigiranje z mentorjem Guillermom Scarabinom. Za zborovsko dirigiranje pa se je izpopolnjeval pri Ericu Ericsonu (Švedska), Robertu Sundu (Švedska), Helmutu Rillingu (Nemčija), Sergiu Siminovichu (Italija), Mariu Baezu (Čile), Jorgeju Fontenli, Guillermu Graetzerju, Leonardu Waismanu, Carlosu López Puccio, Maríi del Cármen Aguilar, Andrésu Aciar, Nestorju Andrenacci in Néstorju Zodoff. Med leti 1981 in 2014 je bil profesor na Katedri za zborovske smeri Filozofske fakultete UNCuyo. Predaval je tečaje zborovanja na šoli za likovno umetnost v San Luisu (Argentina).

Kot gostujoči dirigent je koncertiral z: univerzitetnim pevskim zborom Mendoza (National University of Cuyo), komornim zborom Nacionalne univerze iz Cuya, mladinskim narodnim zborom, zborom Univerze v San Juanu (National University of San Juan) in ženskim vokalnim pasom Raigue ( Chubut) in Coral Canon (Buenos Aires).

APZ UP in dodatne informacije o koncertih je moč spremljati na facebook strani APZ UP.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno