RECEPT: Mušole - noetove barčice

Diši po Istri

V preteklosti je bilo ponekod v Istri v navadi, da so bili za 1. november, dan vseh svetnikov, na jedilniku mušoli oziroma noetove barčice. V mestih so jih prodajali na posebnih stojnicah oziroma kioskih, podobno kot danes kostanj. Pripravimo jih na žaru ali kuhane, rižoto ali buzaro, njihovo meso pa je zelo okusno. Nekateri jih jejo kar surove.

Kako pripraviti kuhane mušole?

Očiščene mušole damo v širšo kozico ali lonec, prelijemo z malo vode in kuhamo dobre četrt ure, nato jih pokrijemo z mokro krpo. Ko so kuhane, krpo odstranimo ter po želji dodamo sesekljan česen in peteršilj ali pokapamo z limono.

Mušule na buzaro

Potrebujemo:

Mušole, oljčno olje, belo vino (malvazijo), sesekljan peteršilj in česen, drobtine ter poper.

Mušole na buzaro lahko pripravimo tudi z dodatkom šalše.

Priprava:

Očiščene mušole damo v kozico in na močnem ognju kuhamo, dokler se ne odprejo. Neodprte izločimo. Dodamo oljčno olje, sesekljan peteršilj in česen, drobtine, poper. Vse dobro premešamo, dolijemo belo vino in še nekoliko pokuhamo.

Dober tek!


 

 

Deli novico:

sinedan |  18 .10. 2017 ob  23: 30
Zgoraj uporabljate dva imena. Mušule in mušole. Kaj je prav?
In še to. Na Pelješcu pravijo mušule dagnjam. Popolnoma sem zmeden
bedaki |  31 .10. 2014 ob  19: 01
mušola se NIKOLI NE ODPRE sama od sebe razen če ni CRKNJENA !!!
Kje so več... |  31 .10. 2014 ob  09: 15
Mušole je trema najprej dobit...
GOSTINEC |  31 .10. 2014 ob  08: 36
Za Mušolo je zelo težko da se bo odprla samo od sebe, ker ima zgoraj varovalko katero moraš izvlečt da spusti vakum šele nato se odpre...