RECEPT: Kakijev štrukelj

Diši po Istri

Domovina kakija je vzhodna Azija. Najbolj cenjeno je to sadje prav v deželi vzhajajočega sonca, kjer beseda kaki pomeni sadež. V Evropi in ZDA kaki vzgajajo od druge polovice 19. stoletja. V Evropo so ga prinesli okoli leta 1870, pridelujejo pa ga predvsem države od Sredozemlju. V Istri in Slovenskem primorju so kaki začeli gojiti nekoliko kasneje, v prvih desetletjih prejšnjega stoletja.

Ob parzniku kakijev v Strunjanu

Pri nas ga največ pridelajo v strunjanski dolini. V Strunjanu tako vsako leto v prvem tednu v novembru pripravijo Praznik kakijev, kjer lahko okusite in kupite razne vrste kakijev, kakijevo žganje, kakijevo marmelado, razne kakijeve sladice: pite, krostate, torte, štruklje ... Pa si poglejmo recept za slednjega.

Potrebujemo

- za testo: pr. ½ kg bele moke, 1 jajce, 2-3 žlice navadnega olja, malo vode in ščepec soli.

- za nadev: 1,5 kg kakijev (najbolje vanilja), 500 g sladkorja, 150 g masla ali margarine, naribano limonino lupino, vanilin sladkor, nekaj krušnih drobtin in po želji malce cimeta.

Priprava:

1. Iz sestavin za testo umesimo oz. zgnetemo testo, oblikujemo v hlebček in pustimo vsaj pol ure počivat.

2. Kaki olupimo, damo v skledo, primešamo sladkor, vaniljev sladkor, stopljeno maslo, naribano limono, drobtine in po želji cimet. Vse dobro zmešamo.

3. Testo razvaljamo, premažemo z nadevom in zavijemo. Zgornji del štruklja premažemo z  raztopljenim maslom in na pomaščenem pekaču pečemo na 180 *C segreti pečici pr. ¾ ure.

4. Ko je pečen, narežemo, posipamo s sladkorjem v prahu in ponudimo.

Op.a.: Nadev za kakijev štrukelj lahko pripravo tudi z dodatkom skute in jajca.


 

Deli novico:

agica |  30 .10. 2017 ob  15: 05
ni slabo preverjeno
@Recept |  14 .11. 2014 ob  15: 06
mlečne vode = to mlačna voda ali je voda mleko ?
Recept |  14 .11. 2014 ob  14: 30
Za najboljše vlečeno testo: 350 g moke, 1 jajce, 2 žlici olja, žlica kisa, ščepec soli in 1,5 dl mlečne vode. Zamesiš, narediš hlebček in ga premažeš z oljem (da ne naredi skorje) in pustiš na toplem počivati vsaj 1 uro. Preverjeno . Testo se razvleče, da je veselje, brez ene luknje in pri peki ne poka.
Erazem |  14 .11. 2014 ob  13: 54
Ma ke beboti. Štrukelj ni zavitek
Njam, najam, |  14 .11. 2014 ob  09: 52
vendar malo preveč sladkorja za moje pojme. 50-100g je več kot preveč, za ta recept.