20 °C
DANES
JUTRI
19 °C
29 °C
22:32
16.07.2018

RAZKRITJE: Kaj se skriva v kazenskih ovadbah zoper Jankovića?

Spletni portal Pod črto je z zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja od tožilstva pridobili kopije več kazenskih ovadb, ki jih je proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviču in podjetju Electa inženiring na specializirano državno tožilstvo vložil nacionalni preiskovalni urad. Danes je povzetke vsebine ovadb tudi objavil.

Uredništvo/STA, foto: arhiv
10.08.2017 ob 15:12

Ljubljanski župan je v teh ovadbah osumljen sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, napeljevanja k zlorabi položaja, pranja denarja in zatajitve finančne obveznosti oziroma utaje davkov.

Iz ovadb je po navedbah portala razvidno, da ugotovitve policije temeljijo na izpovedih prič, zaseženi dokumentaciji, kot so pogodbe in dopisovanje po elektronski pošti, v enem primeru pa tudi na prisluškovanju Jankovićevi telefonski komunikaciji.

Janković je trenutno v sedmih postopkih pred pravosodnimi organi, v zadevi Niš pa je bil pravnomočno oproščen.

Portal danes med drugim povzema vsebino kazenske ovadbe v zadevi Stožice, v kateri se Jankovića in soovadene sumi, da naj bi projektnemu podjetju Grep pri financiranju gradnje športnega parka Stožice z navidezno pogodbo pomagali pri preslepitvi bank in EU.

Po objavi vsebin kazenskih ovadb na portalu Pod črto se zastavlja vprašanje, kako je z objavljanjem ovadb in ali so informacije javnega značaja. Po mnenju informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik je tožilstvo v tem primeru ocenilo, da razkritje teh informacij ne bo škodovalo postopku, ki ga peljejo.

Kot piše portal, kazenska ovadba Jankoviću, predstavnikom Energetike Ljubljana, Grepa in družb Baza Dante, KLM naložbe in Electa očita kazniva dejanja zlorabe položaja, pomoči pri zlorabi položaja, napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja.

Po informacijah, ki jih je na specializiranem državnem tožilstvu nedavno pridobila STA, je bila zahteva za preiskavo v tem primeru vložena zoper devet fizičnih in dve pravni osebi, in sicer zaradi kaznivih dejanj goljufije na škodo evropskih skupnosti, preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti in ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Sodno preiskavo je sodišče uvedlo aprila 2015, a je nato junija istega leta izdalo sklep o delni razveljavitvi zoper eno fizično osebo, julija pa je bil izdan sklep o preiskavi za štiri fizične osebe. Na specializiranem državnem tožilstvu so 15. marca letos prejeli spis iz preiskave.

Portal povzema vsebino še ene ovadbe v povezavi s Stožicami. Gre za kazensko ovadbo zoper šest fizičnih in štiri pravne osebe zaradi zlorabe položaja in pranja denarja v zvezi s kupoprodajno pogodbo in aneksom za nakup prostorov centralne hladilne strojnice v športnem parku Stožice, ki je bila vložena na začetku leta 2013.

Javno podjetje Energetika Ljubljana naj bi po navedbah nacionalnega preiskovalnega urada, ki jih povzema portal, od Grepa po nepotrebnem odkupilo prostore za hladilnico v športnem parku Stožice in s tem Grepu neupravičeno nakazalo tri milijone evrov, ki jih je potreboval za dokončanje nekaterih del v Stožicah. Ta posel naj bi bil sklenjen po Jankovićevem posredovanju. Grep naj bi v zameno za to posredovanje po mnenju policije podjetjem v lasti Jankovićevih sinov nakazal 500.000 evrov, okoli 100.000 evrov pa naj bi končalo na osebnem računu ljubljanskega župana.

Zahteva za preiskavo v tem primeru je bila po pojasnilih specializiranega državnega tožilstva proti šestimi fizičnim in štirim pravnim osebam vložena maja 2015, sklep o uvedbi preiskave pa je bil izdan 8. junija lani. Novembra lani je bil nato po pritožbi na drugi stopnji sklep razveljavljen in vrnjen v ponovno odločanje. Konec maja letos je sodišče izdalo sklep o uvedbi preiskave za šest fizičnih in tri pravne osebe.

Portal je povzel tudi vsebino ovadbe v primeru prodaje delnic Mercatorja. Jankoviću se v tem postopku očita, da je s fiktivnimi posli delnice prenesel na podjetje Electa inženiring in se ob njihovi prodaji izognil 103.000 evrom davka. Jankovićevima sinovoma, Juretu in Damijanu, pa ovadba očita pomoč pri tem kaznivem dejanju.

V tem primeru je bila zahteva za preiskavo zoper štiri fizične in eno pravno osebo vložena 16. decembra 2015, in sicer zaradi kaznivih dejanj zatajitve finančnih obveznosti in davčne zatajitve. Sklep o uvedbi preiskave je bil izdan 27. maja lani, po neuspešni Jankovićevi pritožbi pa je bila 15. januarja letos vložena zahteva za dopolnitev preiskave.

Portal je povzel tudi ovadbo, ki Jankoviću očita, da naj bi od farmacevtke zahteval spolne usluge v zameno za redno zaposlitev v ljubljanskem Javnem zavodu Lekarna Ljubljana. Ovadba navaja nekatere datume, ko naj bi se Janković srečal s farmacevtko in ločeno z direktorjem Lekarne Ljubljana Marjanom Sedejem. Janković naj bi ji zaposlitev uredil tako, da je Sedeju naročil, naj jo zaposli za nedoločen čas. Direktor lekarne je sicer pritiske zanikal.

Kot so nedavno za STA pojasnili na specializiranem državnem tožilstvu, jim je policija 15. septembra lani podala ovadbo zaradi suma kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, državna tožilka pa je 21. marca letos podala zahtevo za preiskavo zaradi kaznivega dejanja jemanja podkupnine. Vmes je torej prišlo do prekvalifikacije kaznivega dejanja.

V tem primeru so bili dokazi pridobljeni tudi s prisluškovanjem Jankovićevim telefonskim pogovorom, a je preiskovalna sodnica z argumentom zamujenih rokov ugodila predlogu Jankovićevega zagovornika za izločitev dokazov in odredila izločitev ter uničenje dokazov na podlagi prisluškovanja. Tožilstvo se je na odločitev pritožilo, odločitve o pritožbi pa še ni.

Komentiraj

Vaš vzdevek:
Vaš komentar:
Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.
oddaj komentar
Slovenija | 12.8.2017 ob 11:00
0
- +
spolne usluge,malverzacije"uspešni"direktorji,politiki na maliganih in umetnih substancah...mala švica,svoboda,demokracija,pravna država.....bonzo,cirkus,kupleraj,ovčke ki kimajo,je pa še dosti tega,ma komu se da naštevat vsega...
ha ha ha ha, | 11.8.2017 ob 23:28
-2
- +
Xe Xe, neeeee, justino sa malom poćetnicom ... masleni nije meni tata ... ali, poštar, rođak od "maslenog" jeppa kvečejmu - zbilja i u stvari tebi tata !... ? :-)))
justino | 11.8.2017 ob 17:25
1
- +
@justino -masleni ti je oče ! če človek ima ovadbo to nepomeni da je že kriv,krivdo mu morajo dokazat-to so pravila povsod v demokraciji ,če se nestrinjaš pa povej svoje mnenje ne pa da žališ drugačemisleče od sebe.
Kdaj | 11.8.2017 ob 16:26
2
- +
bo pa t.im. nacionalni preiskovalni urad ( sic !!... ) na t.im. specializirano državno tožilsvo ( sic !!... : same zveneče "titule", da si potem lažje delijo visoke, čeprav nezaslužene mesečne plače ! ... ) vložil ovadbe zoper GOLJUFIVE sodnike iz RS ?

aja, ob "SVETEM NIKOLI" !!... so namreč vsi prijatelji od Klemenčiča, Masleše in pa podobnih *** ! ......... :-(
@@Ovce | 11.8.2017 ob 13:31
2
- +
Pa kaj ni tudi Janša kupval v IKEI ?

USi glih !... ?
BALKAN | 11.8.2017 ob 13:29
3
- +
Zlovenija. Masla na glavi kolikor hočeš. In še več.
@Justino | 11.8.2017 ob 13:28
2
- +
ja, masleni - pa saj to vsi vemo: TVOJE Vrhovno *** ! ...
@Ovce ob 7:59 | 11.8.2017 ob 12:32
1
- +
In kaj je na tistem posnetku? Je kje objavljen, da slišimo kaj je sploh posneto. Nikjer nisem prebral kaj dejansko je posneto.

Jaz lahko rečem, da sem dal na sodišče posnetek o korupciji. Samo to ne pomeni, da posnetek to dejansko tudi prikazuje.

Kaj je nezakonito, da ti nekdo plača, da si nekjer prisoten? V Ameriki je to pri zvezdah normalno in vsakodnevni proces. Nič spornega ne vidim.

pips | 11.8.2017 ob 09:35
14
- +
pričakovanja folka so previsoka,živimo v mafijski državi z balkanskim mentalitetom upravljanja
enbot | 11.8.2017 ob 09:30
7
- +
Ni človeka na svetu (samega), ki bi imel tako moč. TO je cela organizacija, ki se ukvarja s tem in seveda krade!
1
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno