20 °C
DANES
JUTRI
19 °C
29 °C
18:57
12.11.2018

PRITOŽBA TOŽILKE NA OPROSTILNO SODBO ČRNIGOJU: Jo bodo koprski višji sodniki razveljavili?

Koprski višji sodniki so danes obravnavali pritožbo tožilstva na oprostilno sodbo za Dušana Črnigoja v zadevi Stavbenik. Novogoriško okrožno sodišče je lani v ponovljenem sojenju nekdanjega prvega moža Primorja oprostilo obtožb o zlorabi položaja in povzročitvi velike gospodarske škode. Tožilka Damijana Bandelj je predlagala razveljavitev sodbe.

Uredništvo/STA/Ž.T., foto: arhiv
08.11.2018 ob 12:54

Črnigoj je bil lani v ponovljenem sojenju oproščen obtožb o zlorabi položaja in povzročitvi velike gospodarske škode.

Tožilstvo je za Črnigoja zaradi zlorabe položaja in povzročitve velike gospodarske škode zaradi prodaje delnic Stavbenika leta 2001 zahtevalo tri leta in osem mesecev zapora. Prvostopenjsko sodišče pa je septembra lani na ponovljenem sojenju Črnigoja oprostilo. Med drugim je sodišče tedaj ugotovilo, da v poslih, ki jih je vzelo pod drobnogled, ni prišlo do oškodovanja Primorja ali države.

Bandljeva je na današnji obravnavi ocenila, da čeprav izvedenci niso mogli kvantificirati nastale škode kot posledice preprodaje delnic Primorja in višina le-te ostaja nerazčiščena, je škoda vendarle nastala. Če so Črnigojevi pravni posli in odločitve sicer bili po tedaj veljavni zakonodaji zakoniti, pa je bil njihov skupek za Primorje škodljiv, je dodala tožilka.

Tožilka predlagala razveljavitev sodbe

Ob tem je opozorila na medsebojno povezanost vseh akterjev zgodbe o preprodaji delnic, katere edini namen je bil, da bi vodilni možje na čelu s Črnigojem uspeli lastniško obvladati Primorje. Po mnenju tožilstva tako ni sporno, da je prišlo do pripojitve Stavbenika, pač pa je bila sporna prodaja velikega paketa delnic, za katero ni bilo nobenih poslovnih razlogov. Poleg tega nihče izven Črnigojevega kroga ni imel možnosti tržnega nakupa teh delnic, ampak se je Črnigoj odločil, da delnice "parkira" na drugo podjetje, da bi sam prišel do omenjenih delnic po ugodnejši ceni.

O povzročeni škodi po mnenju Bandljeve priča tudi dejstvo, da je Primorje moralo v dokapitalizacijo in in da je družba kreditirala vse sporne posle z delnicami. "Ta posel sam po sebi res ni prinesel stečaja Primorja, je pa doprinesel k njemu," je dodala tožilka. Višjemu sodišču je predlagala, da se sodbo razveljavi, v ponovljenem sojenju pa določi novega izvedenca finančne stroke.

Črnigojeva zagovornika sodišču predlagata, da pritožbo zavrne kot neutemeljeno

Črnigojev zagovornik Danilo Grilj je opozoril, da je bistvo dokazovanja na drugi stopnji, ali je pri očitanih poslih nastala kakšna škoda, celotna pritožba tožilstva pa po njegovem ne vsebuje niti enega podatka o tem, kako naj bi škoda nastala in kolikšna naj bi bila. V primeru, da bo tožilstvo vztrajalo pri svoji formulaciji obtožnice, pa po Griljevem mnenju ni resnega izvedenca, ki bi na takšni podlagi šel delat izračune.

Grilj je zato predlagal sodišču, da pritožbo kot neutemeljeno zavrne. Temu predlogu se je pridružil drugi Črnigojev zagovornik Janez Koščak. Kot je spomnil, so na glavni obravnavi na prvostopenjskem sodišču postavili tri izvedence in preučili štiri strokovna mnenja ter izvedli 32 narokov, noben izvedenec pa ni pritrdil po njegovem zmotnemu stališču tožilstva.

K besedi se je priglasil tudi sam Črnigoj. "Prepričan sem, da nisem storil nobenega kaznivega dejanja," je bil kratek nekdanji prvi mož Primorja. Sodba višjega sodišča bo izšla pisno.

Koprski višji sodniki so danes obravnavali pritožbo tožilstva na oprostilno sodbo za Dušana Črnigoja v zadevi Stavbenik. Novogoriško okrožno sodišče je lani v ponovljenem sojenju nekdanjega prvega moža Primorja oprostilo obtožb o zlorabi položaja in povzročitvi velike gospodarske škode. Tožilka Damijana Bandelj je predlagala razveljavitev sodbe.

Komentiraj

Vaš vzdevek:
Vaš komentar:
Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.
oddaj komentar
MOBI | 9.11.2018 ob 10:44
1
- +
Kose ta pojavi na fotografiji vedno telefonira. Koga kliče-boga
bruno | 9.11.2018 ob 08:20
1
- +
končno ena tožilka ki ima jajca in pove kar je res, vprašanje pa ali bo elita popustila!
1
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno