Pojeduh v restavraciji Stari Kaštel

Kulinarika

Kaštel je majhna gručasta vasica, ki stoji na vrhu hribčka, tik nad mejnim prehodom Dragonja. Zgodovina hrvaškega zaselka sega daleč v predrimski čas. Današnje ime vasi izhaja iz latinskega Castrum Venere, saj naj bi tu nekoč stalo svetišče boginje Venere. Iz vasi se odpira prekrasen pogled na celotno sečoveljsko dolino z vinogradi, solinami in okoliškimi griči. Če v zgodbo vključimo še dobro gostilno, je popoln krog sklenjen.

Dnevni pogled s terase restavracije Stari Kaštel

V Kaštelu je namreč pred osmimi leti družina Sever iz Kopra, Silvana s sinovoma Davidom in Matjažem, kupila ruševino stare hiše, na mestu katere so natanko pred letom odprli vrata nove restavracije Stari Kaštel.

Poleg dveh notranjih prostrov, bele in črne sobe, lahko tradicionalne istrsko-mediteranske jedi z modernim pridihom uživate na prostrani terasi z dih jemajočim pogledom, ki še toliko bolj očara ob sončnem zahodu.

Jedi na osnovi surovin iz bližnje okolice po načelu "kilometer nič" sestavljata šefa kuhinje Nikola Tadjanovič in Kristjan Budiša. Iz izbora več kot dvestotih vinskih etiket, ki ga sestavljajo hrvaški, italijanski in francoski vinarji, pa za spajanje žlahtne kapljice z jedmi skrbi sommelier Aleks Lončar.

V času poletne sezone lahko vsak dan med 12.00 in 23.00 sprejmejo 50 dobrojedcev.

Črni fagottini, polnjeni z dimljeno ribo na tartufovem moussu

Pojeduhova ekipica se je pustila razvajati s štirihodnim degustacijskim menijem:

-          Pozdrav iz kuhinje I: bučkin carpaccio z domačo skuto iz Brtonigle na jogurtu z rdečo peso,

-          pozdrav iz kuhinje II: dondola v črni soli,

-          tris piramida: carpaccio jadranske hobotnice na mladi solati s kremo iz limone, mete in medu; dimljen brancin s hruško, medom in oljčnim oljem; mariniran brancin v pomaranči, mangu in beli breskvi,

-          črni fagottini, polnjeni z dimljeno ribo na tartufovem moussu,

-          file brancina s škampovim repkom, na velutati škampov in bučk s kuhanim krompirjem s pinjoli in rukolo,

-          sladki tris: cheesecake; grand marnier creme brulee; mousse bele čokolade, Baileysa in marelice.

Pili smo:

-          Penina Millennium Misal,

-          rose St. Heels, letnik 2013,

-          sivi pinot Franc Arman, letnik 2012,

-          couvee Mala Nevina Saints Hills, letnik 2011,

-          muškat Špekula Cuj, letnik 2013.

Za zgornji degustacijski meni boste odšteli 40 evrov, za vina pa boste v denarnico segli še po 17 evrov.

Preverjeno priporočamo: tris piramido: carpaccio jadranske hobotnice na mladi solati s kremo iz limone, mete in medu; dimljenega brancina s hruško, medom in oljčnim oljem; mariniranega brancina v pomaranči, mangu in beli breskvi; črne fagottine polnjene z dimljeno ribo na tartufovem moussu; file brancina s škampovim repkom, na velutati škampov in bučk s kuhanim krompirjem s pinjoli in rukolo.


Restavracija Stari Kaštel:

N: Kaštel 85, Buje, Hrvaška

E: info@starikastel.com

T: +385 52 777 011

M: +385 993 459 570

W: www.starikastel.com

FB: www.facebook.com/restavracijastarikastel

Deli novico:

Bono |  31 .07. 2014 ob  11: 23
Zelo dobra restavracija, na nivoju! Čestitam družini Sever!
Je pasalo |  16 .07. 2014 ob  09: 52
Bo zanimivo videti, Istrabenz ne kupuje več slik in Bavčar ne hodi več na kosila in večerje...
portorožan |  16 .07. 2014 ob  06: 52
mi piace..
Hehehe , |  15 .07. 2014 ob  23: 43
Tu se bo treba potiti… ne kot u galeriji...
he |  15 .07. 2014 ob  16: 33
A so to tisti severji ki imajo galerijo severia?