20 °C
DANES
JUTRI
19 °C
29 °C
23:37
15.10.2018

MESTNI PARK V KOPRU PREJEL NAGRADO: Projekt navdušil italijansko arhitekturno revijo (FOTO)

Med prejemniki nagrad italijanske arhitekturne revije The Plan, ki so jih razglasili ob koncu mednarodne konference arhitektov v Hotelu Excelsior na beneškem Lidu, je tudi mestni park v Kopru.

Vsebino omogoča Mestna občina Koper, foto: ekoper.si
14.06.2018 ob 13:55

A to ni bila edina nagrada snovalcev tega projekta, arhitekturni biro Enota Projektiranje iz Ljubljane je namreč nagrado prejel tudi za projekt Skorba pri Ptuju in hotelom Plesnik, medtem ko je njihov projekt zdravilišče Zlatibor prejelo častno omembo.

Arhitekturna revija The Plan nagrade podeljuje v nizu kategorij, in sicer tako realiziranim projektom kot tudi nerealiziranim, v podkategoriji Prihodnost, prav v slednji je mednarodno žirijo najbolj prepričal projekt mestnega urbanega parka v Kopru, ki bo dokončan predvidoma novembra

Mednarodno orientirano revijo The Plan, ki ponuja zapise v italijanskem in angleškem jeziku, ob teh kdaj tudi v drugih, sta leta 2001 ustanovila Nicola Leonardi in Carlotta Zucchini, sledi pa sodobnim premikom na področjih arhitekture in oblikovanja. Njen sedež je v Bologni, njeno uredništvo nagrade podeljuje od leta 2015.

Ureditev velikega mestnega parka ob Semedelski promenadi, med nastajajočimi rekreacijskimi parkovnimi površinami ob Kanalu Grande in gramoznim parkiriščem za tržnico v Kopru, je v polnem teku. Grafist v sodelovanju z družbo Adriaing bo naložbo izpeljal za slabih tri miljone evrov, od katerih bo 500 tisoč občina črpala iz evropskega mehanizma celostnih teritorialnih naložb, preostali del bo proračunskih sredstev. Dela bodo potekala v dveh fazah, pri prvi se bo izvedla parkovna ureditev, v drugi fazi pa nasutje nad obstoječim gramoznim parkiriščem.

Bodoči park bo obsegal zelene površine z avtohtonimi rastlinskimi vrstami, povezovalne poti, tlakovana območja za družabne in športne igre na prostem, vodne elemente (brzice, vodomet, jezero), prireditveno območje s tribunami, otroško igrišče in zelenico za pse, namestili pa bodo tudi varčno razsvetljavo, pršila in vso potrebno urbano opremo.

Posebnost parka bodo betonski parkovni elementi, s katerimi nameravajo razmejiti površine z različno rabo in premostiti višinske razlike teh površin ter so namenjeni posedanju ali igri, medtem ko bodo nekateri napolnjeni z vodo.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno