20 °C
DANES
JUTRI
19 °C
29 °C
08:37
19.09.2018

MADŽARI BODO V DRUGI TIR VLOŽILI 200 MILIJONOV: Kaj bodo dobili v zameno?

Ministrstvo za infrastrukturo je koalicijskim partnerjem predstavilo stanje glede priprave izhodišč za sporazum o sodelovanju Madžarske pri drugem tiru. Madžarska bi v projektu sodelovala z do 200 milijonov evrov visokim kapitalskim vložkom v 2TDK, kaj bi dobila v zameno, pa še ni znano. Izhodišča za sklenitev sporazuma državi še usklajujeta.

Uredništvo/STA/R.T., foto: drugitir.si, arhiv
18.12.2017 ob 16:14

"Izhodišča za sklenitev mednarodnega sporazuma z Madžarsko glede sodelovanja pri projektu drugi tir so sedaj v usklajevanju na slovenski in madžarski strani. Ko bodo usklajevanja končana in izhodišča znana, bodo tudi predstavljena javnosti," so danes po delovnem sestanku koalicijskih partnerjev sporočili z infrastrukturnega ministrstva. Sporazum mora sicer potrditi še DZ.

Sodelovanje Madžarske v projektu drugi tir je ena največjih neznank projekta. Vlogo zalednih držav v projektu sicer opredeljuje zakon o drugem tiru, ki pa zaenkrat še ne velja. Zaledna država lahko v skladu z zakonom pridobi poslovni delež v družbi, a ta v osnovnem kapitalu ne sme doseči ali preseči deleža Slovenije. Na ministrstvu za infrastrukturo so večkrat izpostavili, da si od Madžarov obetajo do 200 milijonov evrov.

Z informacijami o tem, kaj bo sosednja država dobila v zameno za sodelovanje pri projektu, pa so bili na ministrstvu do zdaj skopi. Primorske novice so v soboto poročale, da naj bi bila vlada po neuradnih informacijah pripravljena odpreti koncesijsko pogodbo z Luko Koper, a so na ministrstvu to ostro zanikali.

Peter Gašperšič

Zaradi morebitnega sporazuma z Madžarsko o sodelovanju pri investiciji drugi tir se koncesijska pogodba, koncesijsko območje in lastništvo Luke Koper ne bodo spreminjali, so poudarili. "V sporazumu bo opredeljeno, da se ne posega v dejavnosti Luke Koper in da se ne dodeljuje dostopa do morja. Zapisano bo tudi, da je infrastruktura drugega tira v lasti Slovenije," so zatrdili.

Vsebino sporazuma so danes obravnavali koalicijski partnerji, srečanja pa so se udeležila infrastrukturni minister Peter Gašperšič, državni sekretar in vodja projekta Jure Leben ter generalni direktor podjetja 2TDK Metod Dragonja.

Vsebina sestanka ostaja skrivnost

Poslanci so bili po srečanju z izjavami skopi, je pa prvak SD Dejan Židan pojasnil, da bi lahko vlada sporazum obravnavala že ta ali prihodnji teden. V SD sicer poudarjajo, da mora biti vse v zvezi z dogajanjem pri drugem tiru transparentno in javnosti znano, a Židan vsebine današnjega pogovora ni želel razkriti. Poudaril je, da je izgradnja drugega tira v interesu Slovenije, tudi Luki Koper in Primorski pa moramo po njegovi oceni dati novo spodbudo, ker sedanja omejitev že omejuje razvoj luke in širšega območja.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je medtem ob vprašanju, ali je projekt drugi tir ogrožen, spomnil na zadrego glede tega, da zakon še ni uveljavljen. Meni, da Slovenija, če želi ohranjati gospodarsko rast, potrebuje projekt, saj mora država po njegovi oceni razvijati infrastrukturo. Prav transport oz. logistika je po njegovih besedah ena najbolj perspektivnih panog, ki jih lahko v prihodnjih letih razvijamo.

Karl Erjavec

Vsebine, ki jo je danes predstavilo ministrstvo, tudi Erjavec ni želel razkriti in komentirati, saj je šlo po njegovih navedbah za zaprt sestanek. Seznanjeni pa so bili s potekom nadaljnjih aktivnosti oz. priprav, ne glede na to, da zakon o drugem tiru še ni uveljavljen. Prav tako ni odgovoril na vprašanje, ali ga skrbi sodelovanje Madžarov pri tem projektu, saj se za zdaj po njegovih navedbah pogovarjajo zlasti o izhodiščih za sodelovanje.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je po odhodu s srečanja koalicije povedal le to, da so se danes seznanili z že opravljenim delom v zvezi s projektom, seznanili pa so jih tudi s pogovori z Madžari. Dogovorili so se, da bodo stranke v dveh dneh na predstavljeno dale svoja stališča.

Leben se je sodelovanja z Madžari dotaknil konec novembra in dejal, da je osnutek izhodiščnega gradiva že pripravljen. Napovedal je, da bo šel sporazum po tem, ko ga bosta z ministrom Petrom Gašperšičem predstavila koaliciji, na vlado in nato na odbor za evropske zadeve in v DZ. "Če bo šlo vse po načrtih, računamo, da bi lahko v začetku februarja prišlo do podpisa," je dejal.

Komentiraj

Vaš vzdevek:
Vaš komentar:
Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.
oddaj komentar
jeste | 19.12.2017 ob 11:07
0
- +
kahl jim bo paprikas kuhal
Satir | 19.12.2017 ob 11:05
0
- +
Teh opic ne spraviš iz fotelja... da bi šel kdo kaj podpisat ali volit...ma jok brate ... samo pizdit znajo za akcijo pa ga ne najdeš. Čakam dan ko jim bodo fotelje izpod riti pokradli in bodo vsi volilci sedeli na goli riti na zmrznjenih tleh...potem mogoče jih spraviš v pogon... 50 let so rabili za samostojnost... pa še to so bili enotni samo tistih 10 dni, pa še ne vsi
PA DOBRO SEJ STE VEDELI , DA BO MADZARSKA 20 LET ZIVELA OD TEGA POSLA | 19.12.2017 ob 10:46
3
- +
KJE STE BILI KO JE BIL REFERENDUM? OPICE!
satir | 19.12.2017 ob 08:33
2
- +
Spet so na delu narodni izdajalci... pravzaprav so od vedno... od Valjhuna ki je izdal svoj narod za vsiljeno vero...
E pa tu smo... izdajalski narod od vedno... vse za korist tujcev in lastno rit.
Zameno | 19.12.2017 ob 08:16
1
- +
V zameno Cerarja v postelji.
pinkoponko | 19.12.2017 ob 07:38
3
- +
Tako je lino. Lep citat. Tako potekajo kupčkanja za lastne žepe na račun naših davkov.
v zameno | 19.12.2017 ob 06:34
1
- +
dobijo popota in cmerarja
Bc | 19.12.2017 ob 01:33
5
- +
Za 200mio drobiza se sklepa tajne posle z Madzarsko? Smo resni? To je cca 100eur na prebivalca! Jim posodim mojih 100eur za 10let, brez obresti.
papriku | 18.12.2017 ob 21:01
2
- +
madjari dobit čete vagone makedonske paprike kunem vam se
lino | 18.12.2017 ob 20:02
7
- +
toliko o viziji, morali, načelnosti, nedovzetnosti in reči NE Ljubljani, dela za korist občanov MOK, poštenosti,..... našega župana! Nas pelje oz. vas pelje žejne čez vodo kadar koli se mu zahoče oz. kadar je korist za lastni žep!
1
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno