Tudi letošnji nadzor v gostinskih obratih v Sloveniji, ki so ga opravili inšpektorji Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), je v posameznih primerih razkril katastrofalno stanje. Kot je poročal portal 24ur.com, so inšpektorji odkrili številne nedopustne nepravilnosti, nad katerimi so bili šokirani tudi sami – od zamazanih in slabo vzdrževanih prostorov do več let zasušene umazanije na loncih in opremi, potencialno kontaminiranih rezalnih desk in salamoreznic, mišjih iztrebkov in še in še. V letu 2017 so nepravilnosti zaznali tudi pri štirih gostinskih obratih na Obali, izhaja iz dokumentov, objavljenih na omenjenem portalu.
KATASTROFALNA HIGIENA NEKATERIH GOSTINCEV: Lani ugotovili nepravilnosti tudi pri štirih obratih na Obali (FOTO)
Slovenija
Inšpektorji so obnemeli ob pogledu na staro umazanijo na rezalni deski, ki so jo odkrili v enem od obratov v Sloveniji. Taka površina lahko vsebuje plesni, glivice in nevarne mikrobe, poudarjajo.
Večina pekarn in gostiln je zgledno urejenih, pa vendar pri nekaterih inšpektorji že več let ugotavljajo hude kršitve, povezane s higieno. Njihov cilj je zagotoviti varnost, neoporečnost in sledljivost živil, po pregledu nekaterih obratov v preteklih letih pa so bili šokirani tudi sami. Spletna stran 24ur.com ob tem navaja, da se število prekrškarjev bistveno ne znižuje – kljub rednim nadzorom in javni objavi kršiteljev.
Verjetno več let nečiščena umazanija na fritezi, opažena v enem od slovenskih obratov.
Nekateri obrati brez možnosti, da bi si zaposleni umili roke po uporabi stranišča
Med kršitvami, na katere so inšpektorji naleteli v preteklih letih v posameznih obratih, so po poročanju spletne strani umazane delovne površine, stara in zasušena umazanija, plesniva živila in živila, ki jim je pretekel rok uporabe ... Nekateri prostori celo nimajo urejene možnosti, da si zaposleni umijejo roke po uporabi stranišča.
A vseh kršitev ne gre metati v isti koš: pri dveh tretjinah pregledanih gostiln in pekarn inšpektorji namreč niso našli napak oziroma so te bile manjše, so izpostavili na spletni strani.
Lani ugotovili nepravilnosti v štirih obratih na Obali
Kot izhaja iz dokumentov, objavljenih na omenjeni spletni strani, so inšpektorji UVHVVR v letu 2017 zaradi različnih večjih nepravilnosti do zagotovitve ustreznih tehničnih in higienskih pogojev prepovedali obratovanje dvema gostinskima obratoma na Obali, še dvema, pri katerih so ugotovili nekoliko manjše kršitve, pa naložili njihovo odpravo.
Obrata Paleta bar in kuhinja Nonna Torca v Portorožu in PE plaža Strunjan sta bila primorana zapreti dejavnost do odprave ugotovljenih kršitev. 4. avgusta lani so med drugim ugotovili, da je portoroški obrat "s higiensko-tehničnega vidika zanemarjen in neustrezno urejen", živila in vnaprej pripravljene jedi, hranjene v hladilniku, pa niso bile označene z datumom priprave.
Inšpektorji so istega dne obiskali tudi gostinski obrat na plaži v Strunjanu, kjer so med drugim ugotovili, da na koritu, namenjenem umivanju rok, "ni tekočega mila, na pipi pa je zagotovljena samo hladna tekoča voda".
Kot še razkrivajo dokumenti, zaposleni v obeh obratih, torej tako v Portorožu kot v Strunjanu, niso imeli urejene lastne garderobe in sanitarij, zato so uporabljali javne sanitarije oziroma tiste, namenjene gostom.
Na "izpitu" je padla tudi portoroška Pizzerija Rustika, ki so jo inšpektorji vzeli pod drobnogled 20. januarja lani. Med drugim so ugotovili, da "je obrat zamazan in slabo vzdrževan ter potreben generalnega čiščenja ter osvežitvenega pleskanja. Prostori so založeni z raznim inventarjem, opremo, odsluženim materialom, ki otežuje vzdrževanje in čiščenje obrata," so inšpektorji zapisali v poročilu.
Nekoliko manjše nepravilnosti so 2. oktobra lani odkrili v obratu Hotela Apollo v Portorožu. Povezane so bile predvsem z neustrezno urejenostjo garderob za zaposlene in nezmožnostjo umivanja rok na dveh umivalnikih. V kuhinji hotela so med drugim odkrili "dotrajan in rjast stroj za rezanje kruha".
Zasušena umazanija na loncih, v katerih so pripravljali hrano v enem od slovenskih obratov.
Pečejo ga vsak dan, a ne vedo, pri kateri temperaturi se peče piščanca
Kot še navaja spletna stran, sta se testiranja gostiln lotili tudi veterinarska in zdravstvena fakulteta, rezultati letošnje ankete o znanju gostincev na področju higiene in varnosti živil pa so še v pripravi. Za spletno stran so razkrili le, da so pri nekaterih zaposlenih ugotovili pomanjkljivo znanje, povezano denimo s pravilno toplotno obdelavo piščanca in shranjevanjem hladnih jedi.
Po skoraj 30 letih banditskega kapitalizma (po vsej verjetnosti v njem rojeni) nekateri še kar sanjajo o komunizmu in le-temu pripisujejo težave za svoj obstoj. Zbudi te se!
Aj cau.