20 °C
DANES
JUTRI
19 °C
29 °C
18:40
16.11.2018

JULIJA KAJA HROVAT PRED OSREDNJIM MODNIM DOGODKOM NA OBALI: "Vsako leto se znova spominjam prvega natečaja"

Le še dober teden nas loči od osrednjega modnega dogodka na Obali, v okviru katerega se bodo 21. septembra v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru predstavili Anja Medle, Erik Starc in Jona Bednjanec. Trije mladi modni oblikovalci so ustvarjali na temo ‘Etno v novi preobleki’, kar pomeni, da bomo tokrat lahko občudovali pisano paleto najrazličnejših krojev, rezov in vzorcev, za živost posameznih kolekcij bodo poskrbele tudi barve, predvsem pa specifičen izbor tkanin in grafičnih potiskov, značilnih za določeno kulturo oz. narod. Zadnjo besedo bo imela ocenjevalna komisija, ki jo sestavljajo strokovnjaki s področja modnega oblikovanja, med katerimi je modna poznavalka, novinarka in voditeljica Lorella Flego, urednica revije Elle Petra Windschnurer, predstavnica Mercedes-Benz-a Metka Kejžar, programski direktor MBFWLJ Sašo Radovič ter predstavnici Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani Nataša Peršuh in Elena Fajt.

Vsebino omogoča Mestna občina Koper Foto studijska: Mimi Antolovič Foto Backstage: Primož Zorko
14.09.2018 ob 07:00

Modna revija Stylo, ki jo letos skupaj s Centrom mladim Koper organizira tudi Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana, je odlična priložnost za mlade in še neizkušene modne oblikovalce oz. vse, ki to želijo postati, da svoje zamisli in delo javnosti predstavijo na pravem modnem dogodku. Ob tej priložnosti je nastal intervju z zmagovalko prvega natečaja Julijo Kajo Hrovat, ki s svojimi kreacijami žanje uspehe, kjerkoli se pojavi. Natečaj prireja Center mladih Koper tretje leto zapored.

Julija Kaja Hrovat, večkrat nagrajena mlada oblikovalka je svojo oblikovalsko pot začela na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, kjer je zaključila kot grafična oblikovalka, kasneje pa diplomirala na Fakulteti za dizajn v Ljubljani, kot oblikovalka tekstilij in oblačil. Znanje je izpopolnjevala tudi v tujini na Mimar Sinan Fine Arts University v Istanbulu kot tudi na usposabljanjih v Stockholmu in Antwerpnu, leta 2015 pa se je vpisala na magistrski študij na Narvoslovnotehniški fakulteti, ki ga zaključuje. Ves čas tudi pridno dela, pod svojim imenom ustvarja ženske kolekcije s poudarkom na identiteti slovenskega naroda in njegovi zgodovini.

Julija Kaja Hrovat

Kdaj ste v sebi odkrili strast do modnega oblikovanja?

Mislim, da je to nekaj, kar je v meni že od nekdaj. Sem oseba ki ne prenese mirovanja, modno oblikovanje pa je nekaj, kar se nenehno premika, spreminja, vedno se kaj dogaja, se razvija in živi življenje polno energije.

Koliko let se že ukvarjate z modnim oblikovanjem?

Čeprav sem obiskovala smer grafično oblikovanje, sem se v zadnjem letniku srednje šole odločila, da se prvič resno preizkusim v modnem oblikovanju in se prijavila na natečaj za oblikovanje šolskih uniform. Takrat sem sama sebi potrdila, da je to res tisto kar želim početi v življenju.

Glede na to, da imajo vsi mladi oblikovalci nekega vzornika, nam zaupate, kdo je vaš vzornik?

Veliko je uspešnih in dobrih oblikovalcev, sto zgodb in nešteto čudovitih kreacij, vendar je vseeno moj največji vzornik moja mama!

Kako ocenjujete nadvse zanimivo eko temo letošnjega natečaja Stylo?

Tema je super, saj tudi sama že vrsto let oblikujem oblačila in kolekcije, katere imajo sporočila kulturne dediščine in identitete naroda.

Kakšen je vaš spomin na trenutek, ko ste tudi slavili na tem natečaju pred letom/letoma?

Lep in nepozaben, še vedno sem ponosna na ta dosežek in vsako leto znova se ob novem dogodku spominjam prvega leta natečaja.

Kaj menite, da je tisto, kar bi mladim oblikovalcem pripomoglo do lažje prepoznavnosti v širšem pogledu sprva na slovenskem nato tujem prostoru?

Mislim, da lahko za prepoznavnost največ narediš prav sam, s trdim delom in vztrajnostjo. Pripomorejo pa tudi medijske objave, soočenje s trgom in kupci ter njihovo zadovoljstvo, modni dogodki in predstavitev na njih.

Katero medijko/medijca v našem medijskem prostoru bi rade oblekle?

Vse tiste, ki bi oblekle delček kulturne in oblačilne dediščine v sodobnem kosu oblačila.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno