20 °C
DANES
JUTRI
19 °C
29 °C
09:51
19.09.2018

IZOLSKI REDARJI PREKRŠKARJU NAREDILI USLUGO: Globo izdali le v hrvaščini, plačilo ne bo potrebno

Izolski redarji so hrvaškemu državljanu izdali globo v hrvaškem jeziku in mu s tem naredili uslugo. Dobesedno. Po mnenju višjih sodnikov so namreč kršili ustavo, zaradi česar prekrškarju ne bo treba plačati 250 evrov.

Uredništvo/Dnevnik/R.T., foto: futurestrategy, Google Maps
17.02.2018 ob 18:33

Hrvaški državljan je 20. novembra lani v avtu s slovenskimi registrskimi tablicami prehitro vozil po Prešernovi cesti v Izoli, kjer ga je ujel radar. Namesto dovoljenih 40 kilometrov na uro je vozil 16 kilometrov na uro več. Ko so izolski redarji ugotovili, da je avto vozil hrvaški državljan, so mu, da bi se izognili zapletom, plačilni nalog poslali kar v hrvaškem jeziku, piše Dnevnik. A ravno s tem so povzročili še večji zaplet.

Kršitelj se je na novogoriško okrajno sodišče pritožil, da omejitev na Prešernovi cesti v Izoli ni 40, ampak 50 kilometrov na uro. A sodnike je bolj zanimalo nekaj drugega – jezik plačilnega naloga. "Nalog za plaćanje" je bil napisan v hrvaščini, s tem pa so redarji "kršili zakon o upravnem postopku glede uporabe jezika. Sodišče je postopek o prekršku ustavilo," zapis sodnika Milana Petka navaja Dnevnik.

Izolsko redarstvo se je sicer pritožilo na višje sodišče v Kopru, a s pritožbo ni uspelo. "Prekrškovni organ je kršil tudi 11. člen ustave, ki predstavlja odraz državne suverenosti in narodne samobitnosti, zato plačilni nalog v tujem jeziku ne more imeti nobenega učinka in te kršitve se ne da več sanirati," so bili jasni višji sodniki. Hrvaškemu prekrškarju tako ni potrebno plačati 250 evrov, kolikor je zaradi prehitre vožnje znašala globa.

Kot so za časnik pojasnili na izolski občini, "je treba v primerih, ko se domneva, da naslovnik ne razume jezika pisanja (ali vsaj njihovih delov), prevesti pisanje v (enega od) jezik(ov) države članice, na ozemlju katere je naslovnik. Kršitelj je bil hrvaški državljan s prebivališčem na Hrvaškem in zaradi suma, da slovenščine ne razume, so mu poslali nalog v jeziku, ki ga razume". A kot so dodali, jih je napaka izučila. Od sedaj dalje bodo plačilne naloge pošiljali v dveh jezikih, v slovenskem in jeziku države, kjer ima kršitelj naslov za vročanje.

Komentiraj

Vaš vzdevek:
Vaš komentar:
Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.
oddaj komentar
Guardijaradiči | 21.2.2018 ob 08:37
2
- +
Vsem odpoved.
@Izolan | 20.2.2018 ob 07:12
3
- +
A res? A to, da ti voziš prehitro je pa kriva država in zakon? A zanimivo da drugod imajo radarje (pred šolami da ne govorim) pa je verjetno tudi največja človeška napaka? Drži se omejitve in je ne bo težav. Kakšeni pa živijo v teh državi.
Izolan | 19.2.2018 ob 05:49
0
- +
Ljudem kradejo denar , to niso redarji temveč nabiralci sredstev za neke druge namene. Zakon ki to omogoča je zgrešen.! Red in varnost v cestnem prometu je v drugem planu.
murje | 18.2.2018 ob 11:47
1
- +
KALVARIJA

Dne 27.11.2015 sem s strani Občinskega inšpektorata in redarstva prejel Odredbo za odvoz zapuščenega vozila št.27112015 in da moram v roku 3 dni odstraniti zapuščeno vozilo.
To je že drugič, da ukrepajo na tak način, le, da so mi ga v letu 2014 po obvestilu že prepeljali na Občinsko deponijo. Ko sem prišel na parkirišče in opazil, da našega hrošča ni več, sem odšel na PP Izola, da bi prijavil krajo vozila, ker pa po 22 uri ni več nobenega na sedežu policije, sem moral čakati patruljo iz Kopra. Njim sem povedal, da so nam ukradli vozilo, oni pa meni, da se sedaj nahaja na deponiji. Moral sem plačati še 176€ na Komunali, da so mi našega zaseženega hrošča z deponije sploh vrnili. Ko sem pogledal na izdani listek oziroma Obvestil s strani občinskega redarstva, so bile vse črke zaradi neobstojnega črnila že močno zabrisane. Ob tem vemo, da ima starodobnik, tudi če nima podaljšanega prometnega dovoljenja zaradi okvare vozila, ob vpogledu na Upravni Enoti v prometno dovoljenje še vedno status registriranega vozila in da ima montirane še vedno registrske tablice ter znanega lastnika vozila, pa so na redarstvu venomer rekli, da gre za zapuščeno vozilo. Iz UE Izola, pa za starodobnike ne pošljejo po preteku 1 meseca obvestila za vrnitev registrskih tablic, saj to zahtevo pošljejo šele 1 leto po preteku registracije.
Ko se sprehodite po Izoli ugotovite, da je veliko povsem zapuščenih vozil in še brez tablic povrhu. Po pregledu šasije pa bi lahko nedvoumno ugotovili, komu so ta vozila pripadala in kdo za njih odgovarja. To pa so zares zapuščena vozila.
Otoćan | 18.2.2018 ob 10:52
1
- +
@Multe
Sem slišal, da bo kandidiral za župana...
Kdo mu bo dal glas? Ma n'anke sestra...
Izolan | 18.2.2018 ob 10:08
2
- +
Vsaka napaka se placa! Od place jim treba strgat.
hhh | 18.2.2018 ob 09:48
5
- +
Da bi bilo napisano v slovenščini bi se pa pritožil da ne razume al kaj...
sodstvo | 18.2.2018 ob 09:32
4
- +
Pravilno, da pošiljajo Hrvatom kazni. Sodišče pa je itak butasto. Mi Slovence moramo plačati kazni , Hrvatu so pa kršene ustavne pravice in to po SLOVENSKI USTAVI. MA ZA KOGA DELATE SODIŠČA ZA HRVATE ???????
A.C.A.B. | 18.2.2018 ob 09:29
7
- +
V Izoli pač imamo tako, da lahko redarski inšpektor vozi po sončnem nabrežju s telefonom v rokah in to celo izven službe. In takšni te kaznujejo po nekih načelih...brez skrbi, tudi za vas bo pela šiba in enako velja za polukvalificirane policajčke.
Izola  | 18.2.2018 ob 09:17
2
- +
Mesto športa in glasbe. In ne Slovencev.
1
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno