Hrvati si lahko odslej skuhajo tudi zebro ali krokodila

Kulinarika

Zmrznjeno meso divjih živali, kot so krokodili, zebre ali bizoni, je od prejšnjega tedna dostopno tudi na policah nekaterih trgovin na Hrvaškem. Medtem ko so znani hrvaški kuharji seznanjeni s pripravo jedi iz eksotičnih vrst mesa, se na Hrvaškem sprašujejo, ali so tudi prebivalci pripravljeni skuhati golaž iz krokodiljega mesa.

Na Hrvaškem je na splošno razširjeno prepričanje, da ni pravega obroka, če na krožniku ni mesa ali mesnih izdelkov. Medtem ko so mesa različne "domače" divjadi vajeni, pa tudi mesa nekaterih eksotičnih živali, kot so noji, bo zanimivo videti, ali bodo sprejeli tudi jedi z mesom krokodila, zebre ali bizona.

Eden od razlogov, zakaj si Hrvati ne bi pripravili zebrinega zrezka ali bizonovega golaža, bi bile sicer lahko cene nenavadne ponudbe. Kilogram krokodilskega mesa namreč stane približno 130 kun (17 evrov), bizonovega pa nekaj manj kot 220 kun (29 evrov).

Hrvaška mesna industrija peša

So tudi tisti, ki ne vidijo logike, da bi uvažali eksotično meso, medtem ko se hrvaška mesna industrija sooča z dolgoletnim pešanjem proizvodnje.

V trgovski verigi Metro na Hrvaškem, ki v svojih hladilnikih ponuja meso eksotičnih živali, trdijo, da ima meso bizona manj maščob in veliko več beljakovin kot govedina, s katero je meso severnoameriških bizonov najlažje primerjati.

Meso zeber primerno za športnike

Manj maščob kot govedina ima tudi meso zebre, ki ga posebej priporočajo športnikom zaradi cinka in vitamina B. Tudi meso krokodila, posebej njegovega repa, ne zvišuje holesterola, dodajajo.

Ugledni kuharski mojstri iz hrvaških restavracij so večinoma že pripravljali različne jedi iz mesa krokodila, zebre ali bizona. Medtem ko eni spodbujajo prebivalce, naj poskusijo tudi sami, drugi niso prepričani, da so državljani pripravljeni na nenavadna živila, je njihove izjave danes povzel Jutarnji list.

Deli novico:

Gurman |  31 .10. 2014 ob  07: 31
Mi v SLO nimamo več niti za piščančja reberca.