20 °C
DANES
JUTRI
19 °C
29 °C
19:53
23.10.2018

24 DELAVCEV CIMOSA 'UKRADLA' KONKURENCA: Izkoristili priložnost ali naredili napako?

24 delavcev Cimosa je zapustilo koprskega delodajalca in se zaposlilo pri novonastalem podjetju Avastar Automation. Slednji je od Cimosa odkupil del strojev in opreme ter s Cimosom podpisal pogodbo o sodelovanju, hkrati pa k sebi privabil delavce, ki so prej delali v Cimosu. Nad razpletom dogodkov je sindikalist Sašo Ristič začuden.

Uredništvo/Primorske novice/R.T., foto: arhiv
17.03.2018 ob 08:55

Koprska družba Avastar Automation je od Cimosa odkupila del strojev in opreme, s Cimosom pa podpisala okvirno pogodbo o poslovnem sodelovanju. Kot pišejo Primorske novice, bo družba kot nov gospodarski subjekt delovala in iskala poslovne priložnosti na področju orodjarstva ter strojegradnje v Sloveniji in na tujem.

Novonastalo podjetje je v trenutku dobilo 24 zaposlenih. Na povabilo so se namreč odločili Cimos zamenjati za Avastar Automation. To sicer ne pomeni, da bo Cimos opustil dejavnost orodjarstva – le prilagajali in razvijali jo bodo glede na poslovne potrebe, so v koprski družbi pojasnili za časnik.

Ristič začuden

Nad razpletom dogodkov je presenečen Sašo Ristič iz sindikata SKEI. Kot je povedal za časnik, so se delavci, ki so se odločili sprejeti ponudbo novega podjetja, s tem pa dati odpoved v Cimosu, odpovedali odpravnini in vsem drugim dosedanjim pravicam.

"Pričakoval bi dogovor, da jim bi Cimos odpovedal pogodbe in hkrati ponudil novo pogodbo o zaposlitvi pri drugem delodajalcu. V okviru dogovora bi bila tudi zaveza novega delodajalca, da prevzame obveznosti, oziroma da zaposleni ohranijo vse pravice, kot so jih imeli pri prejšnjem delodajalcu," je povedal za Primorske novice. Ob tem se sprašuje, ali se delavci zavedajo posledic svojih odločitev.

Komentiraj

Vaš vzdevek:
Vaš komentar:
Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.
oddaj komentar
Erazem | 22.3.2018 ob 15:04
0
- +
Joško je pravilno napisal dejstva.

@privatizacija - Ne enačit nastanka Proavta s Avastarjem. Proavto je nastal v "ilegali". Takratni Cimosovi zaposleni so popoldne v garaži na Škofijah za lasten račun predelovali vozila, dokler ni v nekem trenutku Bernetič v časopisu na fotografiji pod člankom o Proavtu zagledal svoje ljudi :) in so nati ti odšli na svoje. (II. Cimosova kriza 1995-1997). Cimos je program opustil leta 1998. Tokrat je zgodba taka kot je napisal Joško.

Zanimivo pa je to, da so načrti opuščanja dejavnosti, ki za novega lastnika Cimosa niso zanimivi po hodnikih znani vsem. Torej tudi takšnim in drugačnim sindikalistom. Zgleda pa, da jih ni dovolj v hlačah, da bi se najavli pri upravi in direktno vprašali "Čuj ti, kaj pa misliš s to firmo?"
zoran13 | 18.3.2018 ob 12:12
0
- +
POGODBA(e)

Ob sprejemu kolektivne pogodbe naj bi sodelovali tudi sindikati, pa ne sodelujejo, da ne govorimo o svetu delavcev, ki ima tudi svoje pristojnosti. Ko gre za pripojitve ali združitve, bi naj delavci ohranili svoje pravice iz delovnega razmerja oziroma pogodbe o zaposlitvi, še vsaj 1 leto po podpisu pogodbe. O vsem tem mora bdeti sindikat in natančno preučiti vso potrebno dokumentacijo, a mora o vsebini obveščati vse zaposlene, saj delodajalci ponujajo spretno zvito napisane pogodbe, da bi premamili zaposlene in jih pod krinko izgube zaposlitve, prisilili v podpis nove pogodbe o zaposlitvi. To se je pripetilo že velikokrat, saj med sedoj delavci žal niso toliko solidarni, da bi vedeli, da le s skupnimi močmi bi lahko kaj dosegli. Prav tako govorimo tudi o regresih, dopustih, dežurstvih, pravici do jubilejne nagrade, prerazporejanju in v zadnjem času moderni ukinjanju posameznih delovnih mest ter spremembi same sistemizacije delovnih mest. Saj je že res, da zakon o delovnih razmerjih predvideva vse te podtopke, a vendar zaposleni še naprej izgubljamo svoje težko že priborjene pravice, da bi na koncu izbrali najslabši možni scenarij. V okviru višanja nemogočih norm ter enormnih delovnih zadolžitev se kar naenkrat odločimo prekiniti vso to agonijo in v bistvu s podpisom novih pogodb naredimo sebi še več problemov in izgubi dosedanjih pravic in bonitet. Bili smo prisotni ob oddelitvah, pripojitvah, prevzemih, prodajah, sedaj pa smo pred novimi izzivi novih prevzemnih aktivnosti ter prodaje, tako, da nas zopet čaka ponovljen ciklus. In v tem ciklusu na koncu koncev, kljub opevanemu in pravičnemu sindikatu, ostaja praktično delavec in zaposlen sam in samcat. Skratka David proti Goljatu.

LJUDJE SLEDIJO SPOSOBNIM
»Družba, ki zaničuje odlične vodovodarje, kar je to manj plemenit poklic, in ki dopušča bahavost mislecev, kar je njihovo početje tako vzvišeno, bo imela slabo vodovodno napeljavo in slabo miselnost. Tako njene cevi kot modrosti ne bodo sposobne zadržati vode.«
John Gardner, pisec

»Zelo pogosto je dovolj samo, da si poleg nekoga. Ni potreben dotik, niti pogovor. Zadosten je občutek, ki poteka med vama, da se zavedate, da niste sami.«
Marilyn Monroe

»Včasih sem mislil, da je najhujše, če si sam. A to ni res. Najhujša stvar, ki se ti lahko zgodi, je, da si obkrožen z ljudmi, ob katerih si osamljen.«
Robin Williams

IZJAVE ZNANIH
V spopadu morale in denarja, denar redko izgubi.
Shirley Chisholm, političarka
www.poslovni.hr
kagumer | 18.3.2018 ob 09:04
2
- +
Zdaj bodo lahko stroje še enkrat prebarvali, morajo samo počakat, da jim poteče pogojna kazen...
privatizacija | 18.3.2018 ob 07:30
0
- +
a niso že enkrat tako odšli iz cimosa in naredili proavto. pač...
MB | 17.3.2018 ob 21:02
1
- +
Ristič kaj pa Jagodnik?
sindikati | 17.3.2018 ob 16:18
6
- +
samo drek mešate
ma kaj | 17.3.2018 ob 15:09
8
- +
niso vedno govorili , da imajo preveč zaposlenih, alora naj bodo srečni , da so šli po svoje.
dd | 17.3.2018 ob 14:27
2
- +
Marko G. tebi se pa da......
waits | 17.3.2018 ob 13:14
9
- +
Ristič, zbudi se !! Vprašaj malo okoli, kaj se ti dogaja na lastnem dvorišču. Tvoji " sindikalni zaupniki" so zgleda tako nizko na hierarhični lestvici da tam ne boš dobil dovolj t.i. mehkih podatkov za uspešen sindikalni boj. Dečko, moraš pač preiti tudi na "intelligence" metode, tako kot jih uporabljajo tudi tvoji nasprotniki (i, e. "kapital") če boš hotel biti enakovreden in učinkovit v boju za delavske pravice, za kar si tudi plačan. Prevzem orodjarne, skupaj s kadri in poslom, je bil dogovorjen že leto dni pred tem. Kdaj so začeli s preneščanjem dobrih zaposlenih iz tovarne Koper v orodjarno ? E, takrat !
Bu | 17.3.2018 ob 13:07
4
- +
Dej Ristič ne seri.
1
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno