ZVEZDNIKI ZA SELITEV LETOŠNJE EVROVIZIJE: "Izrael ne spoštuje človekovih pravic"

Svet

Skupina zvezdnikov iz sveta zabave in kulture je BBC pozvala, naj organizatorjem letošnjega tekmovanja za pesem Evrovizije predlaga preselitev dogodka. Tekmovanje je predvideno v Izraelu, ki pa po njihovi oceni ni zavezan spoštovanju človekovih pravic. Pri BBC so napovedali, da se v poziv ne bodo vključevali, saj da dogodek ni političnega značaja.

Lea Sirk je leta 2018 zastopala Slovenijo.

Pod pismo britanski medijski hiši BBC se je podpisalo 50 umetnikov, med njimi modna oblikovalka Vivienne Westwood, glasbenik Peter Gabriel in skupina Wolf Alice ter filmski ustvarjalci Mike Leigh, Maxine Peake in Miriam Margolyes. Kot poroča BBC, se sklicujejo na zlasti na domnevne kršitve človekovih pravic. "Evrovizija je morda lahkotna oblika zabave, vendar pa ne sme biti izvzeta iz razprave o človekovih pravicah," so zapisali.

Letošnje tekmovanje bo maja predvidoma potekalo v izraelskem Tel Avivu. Polfinala 64. tekmovanja bosta 14. in 16., finale pa 18. maja. Maja lani je v Lizboni Izraelu zmago na Evroviziji prinesla Netta Barzilai s pesmijo Toy. Toda skupina prepoznavnih osebnosti iz sveta zabave in kulture ocenjuje, da bi moral dogodek potekati v luči vključevanja in proslavljanja različnosti, česar pa Izrael z okupacijo na Zahodnem bregu in na Golanski planoti ne izkazuje. "Ne moremo prezreti izraelskega sistematičnega kršenja človekovih pravic Palestincev," so zapisali.

Netta Barzilai je lani prinesla zmago Izraelu s skladbo Toy.

Kot trdijo, je BBC zavezan k podpori svobodi izražanja in bi moral v skladu s tem organizatorje Evrovizije pozvati k preselitvi tekmovanja v državo, kjer je ta zagotovljena. Pismo so na BBC prejeli le teden dni pred oddajo Evrovizija vi odločate, na katerem bodo Britanci izbrali svojega predstavnika ali predstavnico na tekmovanju. Vendar pa nad pozivom niso navdušeni. Kot so navedli v odgovoru, je pesem Evrovizije vedno temeljila na vrednotah prijateljstva, vključevanja, strpnosti in raznolikosti. Tekmovanje ni političen dogodek in v skladu s tem tudi ne izraža kakršnega koli političnega sporočila, so poudarili.

Kot so še navedli, njihovo sodelovanje pri preselitvi tekmovanja iz političnih razlogov ne bi bilo primerno, zato bodo v tekmovanju sodelovali. Tudi v Evropski radiodifuzni zvezi so v zvezi s pozivi k preselitvi tekmovanja izpostavili nepolitičen značaj dogodka in poudarili, da so priprave na tekmovanje v Tel Avivu že v polnem teku.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
galeb |  01 .02. 2019 ob  15: 04
@žveplo
goldhorn verjetno misli, da se Izrael nahaja na kontinentu Bližnji vzhod :))
žveplo |  31 .01. 2019 ob  14: 45
Goldhorn ...to je nek semitski priimek? Pa ti povej na katerem kontinentu je Izrael?
goldhorn |  31 .01. 2019 ob  12: 20
-3
@žveplo

Izrael je v Aziji?!?!?! Levičarji pa prav povsod vtikate politiko in vsiljujete svoje poglede. Palestina ne more nastopat, ker ni država.
žveplo |  31 .01. 2019 ob  08: 49
12
Ne vem zakaj Izrael nastopa na Evroviziji. Že dva tisoč let jih Evropa preganja ven iz Evrope, oni pa silijo noter. Pa niso zgled ne demokracije, ne spoštovanja človekovih pravic, so generator konfliktov in poganjalci kapitalizma in impreializma. Bistvo pa je da niso v Evropi temveč v Aziji. Zakaj ne pustijo potem nastopat še Pakistance, Nepalce, Jemence, Filipince? In če pustijo Azijcem, zakaj ne tudi Afričanom ... si predstavljate ZMAGOVALKA EVROVIZIJE BURKINA FASO !!!

Če bi bil Izrael neka mala politično nepomembna, revna in obubožana državica, sploh pa ne zaveznikov ZDA in njihovih evropskih podrepnikov, potem ne bi mogla nastopat na Evroviziji. Zato zahtevam na tem mestu da se ali Izrael izloči iz tekmovanja ali da se dovoli vsaj Palestini.... tudi če bodo brez posluha dobijo mojo točko.
Lili |  31 .01. 2019 ob  08: 38
10
hahaha....nič ne bo.. Izraelci so največji prijatelji američanov... tako pač deluje ta svet... In če smo že pri tem..kaj sploh oni delajo na evroviziji?
Zarja |  31 .01. 2019 ob  08: 18
BRAVO !