ZVEČER POGLEJTE V NEBO: Delni Lunin mrk bo trajal skoraj tri ure

Slovenija

Danes pozno zvečer bomo ob napovedanem jasnem vremenu lahko opazovali delni Lunin mrk, ki bo skupno trajal dve uri in 58 minut. Vidni del mrka, ko bo nocojšnja polna Luna začela prehajati v Zemljino senco, se bo začel ob 22.01, vrhunec pa bo nastopil ob 23.30. Luna bo vidna nad jugovzhodnim obzorjem, so zapisali na astronomskem društvu Orion.

Ob vrhuncu delnega Luninega mrka bo dobrih 65 odstotkov Luninega premera zašlo v Zemljino senco, mrk pa se bo končal ob 1. uri zjutraj, so zapisali v društvu. Luna bo sicer danes pri nas vzšla ob 20.39 in bo v Zemljino senco začela prehajati ob 20.42, vendar s prostim očesom polsenčnega Luninega mrka ne bomo zaznali, so še navedli.

Letošnji delni Lunin mrk bo sicer najlepše viden na območju Afrike, nad osrednjo in zahodno Azijo in v večjem delu Evrope, v Sloveniji pa bo za opazovalce najbolje, če izberejo opazovališče, ki med jugovzhodom in jugom nima večjih ovir na obzorju, svetujejo v društvu. Meteorološka napoved sicer za danes ponoči napoveduje večinoma jasno vreme, so zapisali na spletni strani Agencije RS za okolje.

Astronomsko društvo Orion iz Maribora bo ob jasnem vremenu v sodelovanju z oddelkom za geografijo Filozofske fakultete na platoju pred Filozofsko fakulteto v Mariboru organiziralo javno opazovanje delnega Luninega mrka. Opazovanje se bo začelo ob 21.45, ko bosta poleg Lune na nebu kraljevala še Jupiter in Saturn, so še navedli v društvu.

Pojav Luninega mrka je sicer vezan na značilno medsebojno lego Sonca, Lune in Zemlje, pri čemer se Zemlja nahaja točno med Soncem in Luno in se zato Luna znajde v Zemljini senci. Lunino fazo, pri kateri se to lahko zgodi, imenujemo ščip ali polna Luna. Na naslednji popoln mrk pa bo treba počakati do 16. maja 2022.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija