ŽUPANA OBEH GORIC PRI MATTARELLI: Miklavič izpostavil potrebo po skupni upravi

Svet

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je danes v Rimu sprejel župana Nove Gorice Klemna Miklaviča in Gorice Rodolfa Ziberno. Kot so sporočili z novogoriške občine, je Mattarella županoma potrdil skupen obisk s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem jeseni v Novi Gorici in Gorici, ki bosta leta 2025 Evropska prestolnica kulture.

Župana Miklavič in Ziberna sta z italijanskim predsednikom govorila o projektu Evropske prestolnice kulture in obdobju po njem, zlasti o razvoju skupne čezmejne gospodarske cone.

Miklavič se je Mattarelli zahvali za njegov prispevek k vidnosti skupnega goriškega prostora. "S slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem sta prevzela pokroviteljstvo nad Evropsko prestolnico kulture 2025 in s tem podelila posebno priznanje skupnim čezmejnim prizadevanjem za razvoj naših krajev. Ob tem na Goriškem upamo, da bo Bruselj našel ustrezne mehanizme za obmejna območja, kot je naše," je poudaril.

Novogoriški župan je še dejal, da bi želeli takšno čezmejno gospodarsko cono, v kateri bi se razvijalo gospodarstvo in bi izkoristili vse vire v skupni čezmejni regiji. Prepričan je, da bo Evropska unija v prihodnje morala ponuditi razvojne modele za območja, kot je Goriško.

V pogovoru so omenili tudi uspešno 15. etapo dirke po Italiji, ki je potekala tudi po slovenskih tleh. Miklavič je poleg izjemnega odziva lokalnih prebivalcev pohvalil tudi odlično sodelovanje slovenske in italijanske policije. "To tudi nakazuje na to, da potrebujemo skupno upravo in sodelovanje na zelo tesni ravni, tudi na ravni oblasti in institucij," je poudaril.

Novogoriški župan se bo v četrtek srečal še s slovenskim veleposlanikom v Rimu Tomažem Kunstljem, s katerim bosta govorila predvsem o pripravah na Evropsko prestolnico kulture 2025. Srečal se bo tudi s člani skupine slovensko-italijanskega prijateljstva v italijanskem parlamentu, so še sporočili z novogoriške občine.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija