Župan Toronta priznal uživanje mamila crack

Svet

Župan največjega kanadskega mesta Rob Ford je danes le priznal, da je pred letom dni "verjetno" poskusil mamilo crack, a se ne spomni najbolje, ker je bil takrat tudi popolnoma pijan. Populistični župan, ki je iz Toronta naredil predmet posmeha v Kanadi in sosednji ZDA, pa še vedno zavrača pozive k odstopu.

Županovo kajenje pipe s crackom je prišlo v javnost že maja, ko so mediji poročali o videoposnetku, na katerem je to jasno videti. Ford je takrat odločno zanikal obstoj takšnega posnetka, vendar pa je policija minuli teden potrdila, da videoposnetek obstaja in da ni dvoma, kdo je na njem in kaj počne.

Javnost posnetka sicer še vedno ni imela priložnosti videti, a ga niti ne potrebuje, saj župan svoje someščane na različne načine spravlja v smeh in tudi zadrego, vse odkar je bil izvoljen.

"Kadil sem crack kokain. Bili so časi, ko sem bil v pijanski omami. Zato želim videti posnetek. Želim, da vsi v mestu vidijo posnetek. Ne spomnim se niti, ali je res bil kdaj narejen. Želim videti, v kakšnem stanju sem bil," je nato novinarjem danes priznal Ford in hkrati odločno zanikal, da bi bil odvisen od mamil.

Kontraverzen župan

Med drugim je moral priznati, da so ga leta 1999 aretirali na Floridi zaradi posedovanja marihuane, na javne prireditve prihaja pijan ter se zaletava v šipe in kamere, meščanom pa redno kaže sredinec skozi okno svoje limuzine. Prebivalci Toronta imajo teh izpadov že počasi dovolj, a mestna ustava ne predvideva odstavitve župana razen v primeru obsodbe za kaznivo dejanje.

Šef policije Toronta Bill Blair je sicer v petek pojasnil, da so posnetek župana s pipo za crack našli na izbrisanem računalniškem disku, ki so ga uspeli obnoviti. Disk naj bi zasegli v eni od mamilarskih hiš v Torontu, kamor je zahajal županov prijatelj in občasni šofer Alexander Lisi.

Ta je predmet preiskave zaradi nasilništva in mamil, s katerimi naj bi zalagal tudi župana. Posnetek bo javno objavljen med sodnim procesom proti Lisiju. Blair je dejal, da posnetek ni dovolj za sprožitev kazenskega postopka proti samemu županu.