ŽUPAN MELITOPOLJA IZPUŠČEN: Ukrajinci so v zameno izročili devet zajetih ruskih vojaških obveznikov

Svet

Po slabem tednu dni so ruske sile v sredo izpustile župana ukrajinskega mesta Melitopolj Ivana Fedorova. Šlo naj bi za izmenjavo, v okviru katere je ukrajinska stran v zameno izročila devet zajetih ruskih vojaških obveznikov. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem sporočil nove podatke o številnih žrtvah vojne na strani Rusije.

Ivan Fedorov

Kot je po poročanju britanskega BBC pojasnila tiskovna predstavnica urada Zelenskega Darja Zarivnaja, so Rusi župana Fedorova izpustili v zameno za devet ruskih vojaških obveznikov, starih 18 in 19 let, torej "dejansko otroke".

Rusi so sicer Fedorova zajeli, potem ko so zasedli mesto Melitopolj na jugu Ukrajine z okoli 150.000 prebivalci. V Kijevu so takrat objavili videoposnetek, na katerem je videti ljudi s kapucami, kako ga odpeljejo.

Kasneje so Rusi v Melitopolju na oblast postavili lokalno prorusko poslanko Galino Danilčenko, v mestu pa so potekali množični protesti za izpustitev Fedorova.

Proruski separatisti na vzhodu Ukrajine so pred tem 33-letnega župana obtožili, da financira ukrajinske nacionalistične organizacije, ki izvajajo "teroristične zločine nad miroljubnimi prebivalci Donbasa".

Zelenski je v sredo v pogovoru z glavnim tožilcem Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Karimom Khanom dejal, da so doslej zajeli okoli tisoč ruskih vojakov.

Ponoči pa je objavil nov video nagovor in v njem ponovil tudi trditve o visokih žrtvah vojne v Ukrajini na ruski strani. Po njegovih besedah so te celo višje, kot so bile v vojnah v Siriji, Čečeniji in Afganistanu. Pri tem je govoril rusko in nagovarjal Ruse.

Kot ob tem dodaja BBC, ni jasno, od kod Zelenskemu ti podatki. Ameriški obveščevalci ocenjujejo, da je bilo v Ukrajini v treh tednih invazije ubitih več kot 7000 ruskih vojakov, medtem ko naj bi v Afganistanu v letih 1979-1989 padlo okoli 15.000 sovjetskih vojakov, v vojni v Čečeniji najmanj 13.000 ruskih, v Siriji pa več sto.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija