ŽUPAN ALEŠ BRŽAN: Za projekte v 2024 dodatnih 10 milijonov evrov (FOTO)

Koper

Na današnjem srečanju z novinarji je župan Mestne občine Koper (MOK) Aleš Bržan predstavil ključne aktivnosti v prihodnjem letu. MOK je za dodatno financiranje projektov v 2024 predvidela zadolževanje v višini 10 milijonov evrov. Kot je poudaril Bržan, to ne pomeni, da se bo občina tudi dejansko za toliko zadolžila, si pa s tem dopušča možnost do dodatnih sredstev, če bodo projekti ustrezno pripravljeni.

Na današnjem srečanju z novinarji je župan Mestne občine Koper Aleš Bržan predstavil nekatere ključne aktivnosti v prihodnjem letu. Prioritete ostajajo zagotovitev vira pitne vode za področje MOK. Kot je poudaril Bržan, izvajanje ukrepov za zagotovitev oskrbe z vodo v slovenski Istri ne teče po načrtih in malo je upanja, da bi do leta 2027 lahko izkoristili razpoložljivih 92 milijonov evrov evropskih sredstev.

Od petih predvidenih kratkoročnih ukrepov so izpeljali le povezavo s tržaškim vodovodom, za kar je bil zadolžen Rižanski vodovod. Kraški vodovod namerava po besedah koprskega župana šele v letu 2024 ali 2025 odpraviti ozka grla na cevovodu Rodik-vodarna Rižana, posodobiti vodarno Gabrijeli in usposobiti neizkoriščen vodnjak na črpališču Klariči. Pogovori o povezavi z vodovodom v hrvaški Istri še potekajo. V prihodnjem letu bodo v MOK pripravili tudi projekt za pridobitev vodne pravice na črpališču Malni v občini Postojna. Potem bi lahko začeli sami projektirati vodovod od Malnov do Rodika v občini Hrpelje-Kozina.

Med prednostne naloge sodi tudi ureditev prometne infrastrukture, zlasti glede Šmarske obvoznice. Tu je potrebna dodatna vloga države, ki pa ne daje jasnih sporočil, kako namerava pristopiti k reševanju tega perečega problema; občina si prizadeva uresničiti tiste rešitve, ki so v njeni pristojnosti. V letu 2024 se nadaljuje urejanje komunalne infrastrukture po krajevnih skupnostih MOK; projekti na tem področju sodijo med tiste dejavnosti, ki so tudi finančno zelo zahtevne. 

MOK bo nadaljevala projekte s področja protipoplavne varnosti, ki so se v letošnjem letu izkazali za prednostne. Sledila bo ukrepom za spopadanje s podnebnimi spremembami kot tudi z načrtovanjem novih sončnih elektraren; tako bo v kratkem začela z obratovanjem prva sončna elektrarna MOK nad parkirno hišo Sonce.

Župan je odgovarjal na številna vprašanja novinarjev, med njimi vprašanje varnosti v MOK. V zadnjem času se je pojavil problem zadrževanja brezdomcev v središču mesta; občina si prizadeva, da bi zanje zagotovila ustrezne prostore in jim pomagala, da si uredijo življenje. Varnost prebivalcev se, po zagotovilih župana, v MOK v letu 2023 ni poslabšala, kar kažejo tudi uradni podatki PU Koper.

Bržan je komentiral tudi spor z občino Ankaran, ki se ne strinja z nekaterimi potezami MOK glede nerešenih vprašanj med dvema občinama. Kot je dejal, je prav, da o tem odloča sodišče, politika pa bo morala to spoštovati.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Imperio  |  07 .12. 2023 ob  21: 02
Bržan zamenjaj direktorja Rizanskega vodovoda. Od izlitja goriva v Rižano je vse po starem.
Martin Kacur |  06 .12. 2023 ob  18: 13
Končno bo namenjen pretežen del investicij v podeželje.
Bravo Bržan, naš župan.