ZUNANJI MINISTRI V TRSTU O GOSPODARSKIH CONAH V JADRANU: Izjava usklajena, a ne podpisana

Trst

Zunanji ministri Slovenije, Hrvaške in Italije, Anže Logar, Gordan Grlić Radman in Luigi di Maio na današnjem srečanju v Trstu, na katerem so govorili o razglasitvi hrvaške in italijanske izključne gospodarske cone v Jadranu, niso podpisali tristranske izjave. Logar je po srečanju povedal, da so izjavo uskladili, niso pa je podpisali.

Kot poroča Primorski dnevnik, se je srečanje v Trstu zaključilo po dobri uri. Pred novinarje je najprej stopil samo vodja slovenske diplomacije, ki je dejal, da so ministri uskladili skupno izjavo, niso pa je podpisali. Ključno sporočilo izjave je po Logarjevih besedah "skupno sodelovanje pri upravljanju Jadrana". Sledilo bo še eno tristransko srečanje "na ekspertni ravni", je napovedal po navedbah Primorskega dnevnika.

Nato je za medije spregovoril tudi hrvaški zunanji minister, ki je ocenil, da so pogovori potekali v tvornem vzdušju in da se Slovenija zaradi hrvaške razglasitve izključne gospodarske cone ne sme bati, da bi bili njeni interesi ogroženi. Potrdil je, da so ministri uskladili skupno izjavo in da jo bodo v prihodnje tudi podpisali v duhu prijateljstva in evropskega sodelovanja, na spletni strani poroča tržaški dnevnik.

V skupni izjavi ministrov, ki so jo posredovali s slovenskega zunanjega ministrstva, piše, da Slovenija, Italija in Hrvaška kot države, ki mejijo na skupno morje, delijo vizijo Jadranskega morja kot mostu, ki združuje ljudi v regiji, in kot vir blaginje za vse. Jadransko morje kot polzaprto morje z veliko gostoto pomorskega prometa in občutljivim ekosistemom potrebuje celovit pristop za zaščito okolja, preprečevanje tveganj in zagotavljanje trajnostnega razvoja, piše v izjavi.

Ministri so se strinjali, da nadaljujejo razpravo v tristranskem formatu o sodelovanju na področju gospodarskega razvoja, povezljivosti in celovite zaščite Jadranskega morja. S tem ciljem so vzpostavili mehanizem za okrepljeno sodelovanje tako na politični kot na strokovni ravni, še piše v skupni izjavi, ki je v angleškem jeziku.

Na zunanjem ministrstvu ob tem napovedujejo, da se bodo tristranski pogovori nadaljevali v sredini januarja.

Hrvaška in Italija nameravata v začetku prihodnjega leta v Jadranskem morju razglasiti vsaka svojo izključno gospodarsko cono. Slovenija te možnosti nima, a je bila vključena v pogovore o njuni nameri.

Hrvaški sabor je v petek z veliko večino podprl odločitev vlade o razglasitvi izključne gospodarske cone v Jadranskem morju. Formalno razglasitev hrvaške in italijanske izključne gospodarske cone pa je pričakovati januarja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  21 .12. 2020 ob  18: 56
Spet so nas nategnili.
Istriano |  20 .12. 2020 ob  10: 27
V Jadranu je prisotnih 7 držav, srečanje je bilo tristransko, ampak ekonomska cona bo pa samo dvostranska. Hrvati delajo z nami, kar hočejo, ker slovenski diplomati niso vredni počenega groša.
vseved |  19 .12. 2020 ob  22: 13
Logar ga je fasal- na suho!
joe jaxson |  19 .12. 2020 ob  19: 17
priče za malu djecu -slo bo popušla ker se bodo fašjoti in paveličkoti zmenlikot jim bo pasalo !!!