ZRS KOPER PRAZNUJE 25-LET: To so dogodki, ki jih pripravljajo prihodnji teden

Koper

Znanstveno-raziskovalno središče Koper (ZRS Koper) letos obeležuje 25. obletnico ustanovitve. Ob tej pomembni obletnici se bo v prvem tednu decembra zvrstilo več dogodkov: Dan odprtih vrat ZRS Koper, na katerem bodo gostili dijake koprskih gimnazij; poseben dogodek v gledališču, ki so ga poimenovali "Sproščen pogovor o znanosti – družba za znanost," ter osrednja prireditev "Slavnostna seja Zbora zaposlenih ZRS Koper."

ZRS Koper kot prvi znanstveno-raziskovalni inštitut izven Ljubljane, je bil ustanovljen 1. decembra 1994. Ustanovitelj je bila Vlada RS, soustanoviteljici pa Skupnost obalnih občin in Slovenska akademija znanosti in umetnosti. ZRS RS je nastalo s ciljem vzpostaviti nov center znanja v Republiki Sloveniji ter zagotoviti kritično maso znanstveno-raziskovalnega dela kot podlago za ustanovitev Univerze na Primorskem (UP). Med leti 2003 in 2015 je ZRS deloval v okviru Univerze na Primorskem. Bil je temeljno raziskovalno jedro novonastale univerze. Raziskovalci in raziskovalne podlage projektov ZRS so predstavljali inkubator za številne dodiplomske in podiplomske študijske programe na univerz

S ciljem odgovornega oblikovanja svoje prihodnosti so raziskovalci ZRS Koper stremeli po novi organiziranosti. S sklepom Vlade Republike Slovenije je bil tako dne 26. 11. 2016 ustanovljen javni raziskovalni zavod Znanstveno-raziskovalno središče Koper, ki je ponovno stopil na samostojno pot svojega predhodnika Znanstveno-raziskovalnega središča Republike Slovenije.

Svoja vrata bodo odprli v ponedeljek, 2. decembra z Dnevom odprtih vrat ZRS Koper, ki je namenjen koprskim gimnazijcem. Namen dogodka je predstaviti znanstveno-raziskovalno delo tudi mlajšim ter s tem približati znanost in raziskovalne dosežke širši javnosti.

V sredo, 4. decembra, bo ob 17. uri v Gledališču Koper dogodek Sproščeno o znanosti - Družba za znanost. V krogu zanimivih sogovornikov iz sveta znanosti, kulture, športa in umetnosti bodo skupaj razpravljali o različnih temah v povezavi z znanostjo. Naj omenimo najbolj zveneče: Tadej Toš, Rudi Bučar, Mitja Gasparini, Bojan Križaj, Voranc Kumar, dr. Jadran Lenarčič, dr. Jana Kolar, dr. Gregor Anderluh in dr. Rado Pišot, ki bo diskusijo tudi moderiral.

Cilj dogodka je posameznikom različnih starosti, interesov in dejavnosti predstaviti znanstveno- raziskovalno delo v kontekstu vsakdanjega življenja, saj se zavedajo, da le edukacija družbe o vlogi in pomenu znanosti za razvoj in kakovost življenja vseh, lahko pomembno prispeva k drugačnem umeščanju in upoštevanju znanosti v bodoče.

Teden praznovanja pa bodo sklenili s Slavnostno sejo zbora zaposlenih, ki bo v četrtek, 5. decembra, ob 17. uri v dvorani Sv. Frančiška Asiškega na Martinčevem trgu v Kopru. Na dogodku bo častni gost in slavnostni govorec prof. dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport.

Ob tej priložnosti bodo izdali tudi brošuro, v kateri so predgovore prispevali direktor ZRS Koper prof. dr. Rado Pišot; minister za izobraževanje, znanost in šport RS, prof. dr. Jernej Pikalo; predsednik Upravnega odbora ZRS Koper Tomaž Može ter prof. dr. Lucija Čok in prof. dr. Darko Darovec kot prejšnja direktorja ZRS Koper. V brošuri so predstavljeni pomembni mejniki organizacijsko-statusnega razvoja ZRS, največji dosežki inštitutov in infrastrukturnih enot ZRS Koper ter pogledi nekaterih sodelavcev na dosedanje delo ter želen razvoj v prihodnosti. Brošuro zaključujeta seznam vseh prejemnikov nagrade Glasnik znanosti ZRS Koper ter seznam vseh zaposlenih od ustanovitve do danes.