ZRS KOPER PARTNER POMEMBNEGA GLOBALNEGA PROJEKTA: Vzhodnoazijske zbirke slovenskih muzejev na enem virtualnem mestu

Koper

Inštitut za filozofske študije (IFŠ) Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper se je kot partner priključil projektu Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (FF UL) pri nastanku spletne strani Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji. Odslej bo mogoče na enem mestu dostopati do podatkov, fotografij in drugega materiala o vzhodnoazijskih zbirkah, ki jih hranijo slovenski muzeji.

Nova spletna stran je poleg podatkovne baze eden od pomembnih doprinosov projekta Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji: vpetost slovenskega prostora v globalno izmenjavo predmetov in idej z Vzhodno Azijo, ki ga v sodelovanju s projektnimi partnerji (ZRS Koper in Slovenski etnografski muzejizvaja Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, na Oddelku za azijske študije.

Poleg že omenjenih partnerjev pri projektu sodelujejo tudi Narodni muzej SlovenijePokrajinski muzej Celje in Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran. Projekt financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS).

Spletna stran predstavlja predmete in vsebine iz podatkovne baze in je odlično orodje za raziskovanje, izobraževanje ter informiranje tako strokovne kot splošne javnosti. Vsi zainteresirani bodo odslej lahko na enem mestu dostopali do podatkov, fotografij in drugega materiala o vzhodnoazijskih zbirkah, ki jih hranijo:

  • Slovenski etnografski muzej: Zbirka Ivana Skuška ml.,
  • Pokrajinski muzej Celje: Zbirka Alme Karlin in Zbirka predmetov iz Azije in Južne Amerike,
  • Narodni muzej Slovenije: Zbirka vzhodnoazijske keramike,
  • Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran: Zbirka Ivana Koršiča.

Oddelek za azijske študije FF UL vas prisrčno vabi na uradno predstavitev spletne strani. Virtualni dogodek bo potekal v četrtek, 8. oktobra, od 13.00 do 14.00, preko platforme ZoomPrijavo na dogodek lahko oddate na tej povezavi do srede, 7. oktobra.

Več o dogodku in projektu lahko najdete tudi na družbenih omrežjih Facebook in Instagram ali preko elektronskega naslova info@vazcollections.si.