ZRS KOPER LASKAVO PRIZNANJE ZA ODLIČNO OBLIKOVANJE BRUMEN: Aplikacija za šole, ki spodbuja medkulturno ozaveščanje

Koper

Znanstveno-raziskovalno središče Koper (ZRS Koper), edini javni raziskovalni zavod s svojim sedežem izven Ljubljane, je s številnimi raziskovanimi uspehi tako na nacionalni kot na mednarodni ravni že večkrat dokazalo svojo raziskovalno odličnost. Tokrat jo je nadgradilo še z enim pomembnim dosežkom raziskovalk in raziskovalcev Inštituta za družboslovne študije Znanstveno-raziskovalnega središča Koper (ZRS Koper).

Na fotografiji: predstojnica Inštituta za družboslovne študije ZRS Koper dr. Mateja Sedmak (foto: Jaka Ivančič)  

Slednji so pod vodstvom dr. Mateje Sedmak v okviru projekta MiCREATE razvili računalniško aplikacijo, ki se je uvrstila med projekte, ki prejmejo PRIZNANJE ZA ODLIČNO SLOVENSKO OBLIKOVANJE BRUMEN ter se hkrati potegujejo še za dve prestižni nagradi, Brumen in veliko nagrado Brumen.

"Že to, da smo pridobili priznanje za odlično slovensko oblikovanje Brumen, je zelo velik dosežek, saj gre za strokovno oceno mednarodne žirije," izjemen uspeh pojasnjuje predstojnica Inštituta za družboslovne študije ZRS Koper Sedmakova.

Mednarodna žirija, ki jo sestavljajo priznani oblikovalci svetovnega merila Lucienne Roberts, Gerwin Schmidt, Saša Koljcov, Vanja Cuculić in Aljaž Vindiš, je na 9. bienale slovenskega oblikovanja Brumen uvrstila projekt MiCreate; spletna aplikacija. Gre za aplikacijo, za katero je ZRS Koper prispevala vsebinsko zasnovo, Fakulteta za računalništvo in matematiko v Ljubljani je izdelala računalniško aplikacijo, dizajn pa je zasnovala Fakulteta za dizajn v Trzinu.

"V okviru projekta smo naredili računalniško aplikacijo, ki se imenuje Digitalno pripovedovanje zgodb (ang. Digital storytelling). To je digitalna aplikacija, ki je namenjena učiteljem osnovnih in srednjih šol, učencem in dijakom, s ciljem spodbujanja medkulturnega ozaveščanja, medkulturne strpnosti, po drugi strani pa je ta aplikacija zasnovana tudi kot orodje, ki pomaga priseljenim otrokom izraziti svoja občutja, želje in potrebe na drugačen način," projekt opisuje Sedmakova.

Bienale slovenskega oblikovanja Brumen, ki ga organizira Fundacija Brumen, predstavlja izbor najboljšega slovenskega oblikovanja na področju vidnih sporočil v preteklih dveh letih. Prijavljena dela strokovno oceni in nagradi mednarodna žirija, katere člani so priznani oblikovalci svetovnega merila.

Osrednji del bienala Brumen je pregledna razstava, na kateri so predstavljeni vsi uvrščeni projekti, ki bodo na ogled od 22. oktobra do 28. novembra 2019 v Narodni galeriji. Med uvrščenimi deli so še posebej izpostavljeni prejemniki nagrad Brumen, ki bodo javno razglašeni ob otvoritvi razstave. Projekt bo predstavljen tudi v katalogu in spletni galeriji bienala, po razstavi pa bodo uvrščeni izdelki postali del zbirke MAO, Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

Slavnostna podelitev nagrad in otvoritev pregledne razstave v Narodni galeriji bo v torek, 22. oktobra, ob 19. uri.

Projekt MiCREATE - Otroci priseljenci in priseljenske skupnosti v spreminjajoči se Evropi (Migrant Children and Communities in a Transforming Europe – MiCREATE) v okviru programa Obzorje 2020 Raziskave in inovacije (Horizon 2020 Research and Innovation Action – RIA)

Deli novico: