ZRAK V KOPRU NI 'KRITIČEN': A glavni vir onesnaževanja je to

Koper

Koprska občina po kakovosti zraka ne sodi med prekomerno onesnažene. Občasno še prihaja do prekoračitev vrednosti koncentracije ozona in delcev PM 10, a se je slika v zadnjem času izboljšala. Kot enega glavnih virov onesnaženja na mestni občini navajajo promet, zlasti tranzitni. Stanje izboljšujejo z ukrepi s področja zelene mobilnosti.

V letu 2020 je bila dnevna mejna koncentracija delcev PM 10 presežena trikrat, v letu 2019 pa šestkrat. Upoštevaje število prekoračitev 24-urne mejne vrednosti je v letu 2020 prišlo do 50-odstotnega izboljšanja v primerjavi z letom prej. Povprečna letna raven delcev PM 10 za leto 2021 je znašala 16 miligramov na kubični meter, kar je po podatkih Arsa nizka vrednost, pravijo v Kopru.

Kot so dodali, je eden glavnih virov onesnaženja v mestni občini promet: "Zaradi tranzitnega prometa, vezanega na turistično sezono, se emisije povečajo v poletnih mesecih, ko se zaradi dolgotrajnega sončnega sevanja povečajo tudi koncentracije ozona. Promet v okolje sprošča delce PM 10 in prispeva k obdobjem preseženih opozorilnih vrednosti koncentracij ozona." Visoke koncentracije so delno tudi posledica emisij iz severne Italije.

Merilni podatki glede vrednosti ozona za leto 2020 so bili zadovoljivi. V tem letu opozorilne enourne vrednosti ozona niso bile presežene, medtem ko je bila osemurna drseča vrednost presežena 138-krat, so navedli na Mestni občini Koper.

Ciljna osemurna vrednost za ozon sicer znaša 120 mikrogramov na kubični meter, vendar ta ne sme biti presežena več kot 25 dni v koledarskem letu. Ker je do omenjenih preseganj prišlo znotraj 25 dni, je kakovost zraka po določilih uredbe o kakovosti zunanjega zraka še vedno znotraj ciljne vrednosti, so pojasnili.

"Ocenjujemo, da so se vrednosti ozona v letu 2020 izboljšale za približno 40 odstotkov v primerjavi z letom prej. Izboljšanje kakovosti zraka pripisujemo vplivu ukrepov, povezanih z zajezitvijo širjenja koronavirusa, predvsem omejevanju gibanja, zmanjšanju cestnega prometa in manjši aktivnosti gospodarstva," so še dodali.

Lani so bile razmere glede ozona spet nekoliko slabše

Po merilnih podatkih je do prekoračitve enourne opozorilne vrednosti lani prišlo dvakrat, in sicer avgusta. Dnevne osemurne ciljne vrednosti ozona pa so bile lani presežene kar 40 dni, največ, 15-krat, julija.

Na občini so v preteklosti sprejeli več ukrepov za zmanjšanje obremenjenosti okolja. Tako so leta 2020 uvedli manjša vozila na električni pogon Kurjerce, med ukrepe pa spadajo tudi gradnja oz. obnova površin za pešce in kolesarje, ureditev novih krožišč, spodbujanje prebivalcev k uporabi alternativnih prevoznih sredstev in širitev zelenih površin.

Lani so tako pod okriljem participativnega proračuna in rednega vzdrževanja javnih zelenih površin zasadili skoraj 300 dreves in grmovnic, ki bodo pripomogli, da bo mesto lažje dihalo. Poleg tega občina že več kot 20 let izvaja javne razpise za sofinanciranje okoljskih in naravovarstvenih osveščevalnih aktivnosti.

Občina je z izgradnjo parkirne hiše Belveder ustvarila pogoje za celovito ureditev prometnega in parkirnega režima v mestnem jedru. Kot ocenjujejo, so z umikom avtomobilov pod površje oz. na obrobje mesta in omejitvijo prometa po Kidričevi ulici v vseh pogledih izboljšali življenje v mestu, saj manj prometa pomeni tudi manjšo koncentracijo strupenih izpušnih plinov.

Koprska občina se poleg tega dogovarja z agencijo za okolje za postavitev novega prometnega merilnega mesta, ki bo vključeno v državno merilno mrežo za spremljanje kakovosti zraka. Delovati naj bi začelo v drugi polovici leta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  21 .03. 2022 ob  15: 24
Teh par avtobuskov in zasebnih električnih avtov so ukrepi zeleni mobilnosti? Ma kakšno zvezo ima moj električni avto, ki sem ga sam kupil in plačal z občinskimi ukrepi zelene mobilnosti?
JKDWingChun |  21 .03. 2022 ob  06: 35
Da smo si na jasnem. Kurjenje na drva je dalec okolju prijazno! Ampak samo drva!! Vcasih se je kurilo samo na drva pa noben ni stokal kako imamo slab zrak itd!

Cakajte se malo ko bo Slovenija toliko zabredla v drek s tem NATO sranjem proti Rusiji da se bojo vsi ki se bojo greli na drva smejali vsem ostalim ki se grejejo na nafto
choco |  20 .03. 2022 ob  15: 31
Predlog obcini:
Omogocite obcanom energetsko sanacijo his v starem mestnem jedru, da bodo imeli cim manj toplotnih izgub, ter da se bodo ogrevali s toplotnimi crpalkami.
Razumem, da je proracun omejen, ampak bi lahko vsaj dodelili brezobrestne dolgorocne kredite. Morda bi celo zahtevali od Luke Koper kaksen EUR vec, na racun onesnazevanja zraka (ladje, tovornjaki), obremenjavanja okolice s prometom ter onesnazevanja s hrupom ter s svetili.
monty |  20 .03. 2022 ob  12: 45
14
Res je…celo mestno jedro se greje na drva. Ajde ce bi kurili samo cisti les folk kuri tudi smeti, europalete niti plasticne folije ne dajo dol. Normalno da so ti trdi delci povsod. Glej na trznici ali parkirana plovila so vsa bela plovila prekriti s crnim slojem. Ne rabis bit nek piflarcek za to razumet vidis tudi na oko.
mente |  20 .03. 2022 ob  10: 54
Prepovedal bi uporabo ogrevanja na trda goriva v staro mestno jedro. Zvečer in velikokrat popoldne zrak ni dihan in zelo onesnažen.... občina kaj bomo delali?