ZOPER KOGA BO ZASTARAL KAZENSKI PREGON PRI PODKUPOVANJIH ZA NAKUP MEDICINSKE OPREME? Med obtoženimi tudi vodja lekarne in ortoped iz Valdoltre

Kronika

Čeprav je obtožnica v največji korupcijski aferi v zdravstvu zaradi domnevnih podkupnin pri nakupu medicinske opreme pravnomočna in se bodo sredi maja začeli predobravnavni naroki, se najmanj štirim od skupno 15 obtoženih ni treba bati roke pravice. Najmanj štiri domnevna kazniva dejanja bodo namreč zastarala, je poročal Radio Slovenija.

Hišne preiskave so kriminalisti opravljali decembra 2013, obtožnica pa je postala pravnomočna prejšnji mesec. Očitno pa bodo nekatera domnevna kazniva dejanja v kratkem zastarala. Tako se sodni postopek sploh ne bo začel za Moniko Sonc, Martina Tadiča in Primoža Matelo. Zastaranje naj bi nastopilo še ta mesec.

Ker je skupno obtoženih 15 oseb, bo predobravnavnih narokov več. Med obtoženimi korupcije so predstojnik ljubljanske ortopedije Vane Antolič, vodja lekarne v Valdoltri Nataša Faganeli, ortoped iz Valdoltre Robert Cirman in ortoped v novomeški bolnišnici Gregor Kavčič.

Sojenje očitno čaka tudi intervencijskega nevroradiologa iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Zorana Miloševića in radiologa iz UKC Maribor Jožefa Matelo.

Pred sodnike bodo morali tudi travmatolog v celjski bolnišnici Miodrag Vlaović, nekdanji vodja ortopedije v tej bolnišnici Samo Karel Fokter in Rok Vengust z ljubljanske ortopedske klinike.

Obtožena pravna oseba je podjetje Advanta, prodaja medicinskih pripomočkov. Na dobaviteljski strani sta med obtoženimi Darko Žafran in Jana Šturm, je še poročal Radio Slovenija.

Specializirano državno tožilstvo je obtožnico zoper 15 fizičnih in eno pravno osebo na Okrožno sodišče v Ljubljani vložilo 6. avgusta 2018. Ključni očitek iz obtožnice je, da so zdravniki na svoje osebne račune doma in v tujini prejeli denar, kot protiuslugo pa še naprej naročali material pri določenem dobavitelju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Hedajd |  04 .04. 2019 ob  20: 06
Vse je to ista pašta...
kokodek |  04 .04. 2019 ob  15: 24
dokler bomo imeli skorumpirane in politično nastavljene sodnike bo tako !!!!
td |  04 .04. 2019 ob  15: 12
Dokler ne bodo končali v zaporu sodniki in vsi ostali udeleženci, ki so KRIVI za to, bo pač še naprej tako kot je, zastaralo bo vse kar bo nekdo imel interes, da zastara. Ni pa za izključit seveda faktorja "nesposobnost". Pravno gledano smo največji bruh v EU verjetno ali vsaj na vrhu lestvice.
vseved |  04 .04. 2019 ob  15: 07
Glede na dosedanjo prakso, bo zastaral pregon zoper vse udeležence.
Istriano |  04 .04. 2019 ob  14: 40
11
Ne morem verjeti v kakšni državi živim. Noben ni kriv, vse zastara, večmilijardna luknja v bankah in noben ni kriv, se opere milijarda dolarjev iranskega denarja v NLB in noben ni kriv.

Ojla kriminalističi, ste že vstali danes iz postelje, ste pomalicali, ste pokadili in ste popili kavico? No potem pa malo osnovnošolske matematike, nič straha, boste tudi vi razumeli ali pa ne. Če ima farmacevtka Nataša Faganeli, ki dela v Valdoltri maksimum 2.500 € neto plače in nima drugih legalnih prihodkov in je trošila, potovala, smučala, kupovala drage avtomobile in tako dalje, KAKO JE PRIŠLA DO LUKSUZNE več milijonov vredne HIŠE Z BAZENOM V ŽUSTERNI? No mogoče sem pa danes uspel prižgati kakšno mičkeno lučko v tistem delu telesa, ki ga nekateri uporabljamo za razmišljanje, kriminalisti pa ponavadi z njim nabijajo žogo pri nogometu.