ZNATE RECIKLIRATI? Veste, kam sodijo robčki ali pa gobica za pomivanje posode?

Slovenija

Ste se že privadili recikliranja odpadkov, ali tudi vam kdaj ni jasno, v kateri zabojnik za smeti sodi katera stvar? Odslužena gobica za pomivanje posode namreč ne sodi v plastiko, tudi papirnata embalaža od mesa ne sodi v papir, temveč moramo oboje vreči v zabojnik za mešane odpadke. Tudi odslužen plastični otroški avtomobil na baterije ni za med plastiko, ampak ga moramo odpeljati v zbirni center.

V rumenem zabojniku za plastiko se še vedno najde veliko stvari, ki tja ne sodijo. Strokovnjaki zato opozarjajo, da je pomembna vzgoja na tem področju od vrtca dalje.

Kam denimo vreči stare čevlje? V zabojnik za tekstil, kamor spadajo tudi stare torbe in nahrbtniki. Kaj pa razbita šipa, kamor sodi tudi tista z avtomobila? Te ne sodijo v zabojnik za steklo, temveč v zbirni center. Zanimiv primer je tudi robček, ki ga ne mečemo v zabojnik za papir, temveč v tistega za biološke odpadke.

Tudi plenice ne sodijo med plastične odpadke, ampak v zabojnik z mešanimi odpadki. Ko odvržemo plastenko, pa moramo z nje sneti zamašek, saj se smeti tako lažje stisnejo. Navadno žarnico pa lahko denimo vržemo med mešane odpadke, medtem ko so halogenke nevarnejše in jih moramo peljati v zbirni center.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija