ZNANSTVENIKI DOLOČILI NAJLEPŠE ŽENSKO IN MOŠKO IME: Priljubljeni sta tako pri nas kot po vsem svetu

Trendi

Tudi ko gre za otroška imena, starši sledijo trendom. Tako so nekatera otroška imena v enem obdobju zelo pogosta, potem pa malce potihnejo. Tokrat je kar znanost odpravila ugibanja pri izbiri najlepše zvenečih imen. Študija, ki jo je izvedla univerza v Birminghamu, je uporabila fonetiko oziroma glasoslovje, ki se ukvarja s preučevanjem glasov, kakršne izgovarjamo oziroma slišimo ter ocenila imena glede na izražena čustva ob izgovorjavi le-teh. Preverite, katero je najlepše žensko in katero moško ime. 

Raziskovalci so ugotovili, da je ime Sophia oziroma Sofija na vrhu seznama imen za deklice v ZDA in Združenem kraljestvu, medtem ko je Matthew oziroma Matej na vrhu seznama imen za dečke v obeh omenjenih državah, piše Daily Mail Online.

Ime Sofija izvira iz grške besede 'sophos', kar pomeni 'modrost', torej bi pomen tega imena bil "tista, ki je modra", "oseba, ki je dojemljiva", "modrec", "ženska, ki je utelešenje inteligence in znanja", "pametna", "vrlina", "spretna oseba". Ime Sophia so uporabljali že v starogrški in rimski kulturi in je bilo že takrat precej pogosto ime za deklice, saj nosi same lepe moralne lastnosti.

Najpogostejši ljubkovalni vzdevki deklic z imenom Sofija so: Sofi (Sophie), Sofka, Sofika, Sonja, Soja (Soya) ali Soni (Sony). Nekateri etimologi trdijo, da gre pri nekaterih poznanih imenih dejansko za 'izpeljanke', to je različice ženskega osebnega imena Sofia ali Sofija. To so imena: Soja, Sonja, Sanja, Sojka, izpeljava iz tega imena pa naj bi bila tudi Sabina.

Ime Matej izhaja iz latinskega imena 'Mathaeus', to pa tako kot Mathias prek grških imenskih oblik Mattháios in Matthías iz hebrejskega imena Mattitjáhu. To je zloženo iz hebrejskih besed matt 'dan, dar' in jah 'bog'. Njegov prvotni pomen je bil "dan od boga" ali "božji dar". Glede na to je ime Matej po sestavi in pomenu sorodno z imeni Doroteja, Teodor, Bogdan, Božidar. Po obliki je slovensko Matej glede na latinsko ime Mathaeus krajša oblika, Matevž pa daljša, podobno kot Matija in Matjaž iz latinskega Mathias. Ženska oblika Matejka je tvorjenka na ‑ka iz imena Mateja, skrajšane oblike Tea, Teja in Tejka pa lahko izhajajo tudi iz imen Doroteja in Teodora.

Iz imena Matej in njegovih različic so nastali priimki Mate, Matek, Matelič, Matevžič, Matič, Matjašič, Matej, Matejčič itd. Kot svetopisemska oseba je bil Matej ali Matevž mitninar v Kafarnaumu. Po Jezusovem pozivu je postal apostol. Po njem je poimenovan Matejev evangelij. Njegov simbol je angel, medtem ko imajo evangelisti Marko, Luka in Janez za simbole leva, vola in orla.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  13 .11. 2022 ob  14: 47
Muhammad Lee