ZNANOST UGOTAVLJA: Veganstvo lahko škoduje zdravju kosti

Trendi

Da bi ugotovili, ali veganski način prehranjevanja vpliva na zdravje kosti, so nemški znanstveniki z ultrazvokom pregledali kosti 72 ljudi. Od teh je bilo 36 veganov in 36 vsejedcev. Cilj te študije je bil oceniti vrednost kvantitativnega ultrazvoka (QUS) za analizo stanja kosti pri veganih in vsejedcih. Rezultati so pokazali, da imajo vegani v povprečju nižje kvantitativne parametre ultrazvoka oziroma slabše zdravje kosti v primerjavi z vsejedci. Poleg tega imajo vegani nižje ravni določenih hranil, ki so pomembna za gradnjo kosti. 

Znanstveniki so iz vzorcev krvi in ​​urina določili količino 12 biomarkerjev, pomembnih za zdravje kosti. Ugotovljeno je bilo, da imajo vegani običajno nižje ravni vitamina A in B6, lizina, levcina in selenoproteina v primerjavi z vsejedci. Gre za skupino hranil, ki so v glavnem prisotna v živilih živalskega izvora in so pomembna za gradnjo kosti.

"Naše raziskave kažejo, da veganska prehrana vpliva na zdravje kosti," je povedal Andreas Hensel, predsednik nemškega zveznega inštituta za oceno tveganja (BfR), ki je izvedel študijo, objavljeno v reviji Nutrients.

Toda inštitut priznava tudi zdravstvene koristi veganske prehrane, ki temelji izključno na rastlinskih proizvodih. Te koristi so na primer manjše tveganje za bolezni srca in ožilja.

Obenem sicer tudi nutricionisti opozarjajo na tveganja, ki jih lahko povzroči veganski način prehranjevanja. Tem tveganjem so izpostavljeni zlasti otroci, ki uživajo samo vegansko hrano. Starši morajo redno preverjati raven mineralov in vitaminov v telesu teh otrok. Enako velja za doječe matere, ki ne uživajo živil živalskega izvora, pravijo. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija