ZNANO, KAM SE JE SKRIL AFGANISTANSKI PREDSEDNIK: "Sprejeli smo ga iz humanitarnih razlogov"

Svet

Združeni arabski emirati so danes sporočili, da so "iz humanitarnih razlogov" sprejeli afganistanskega predsednika Ašrafa Ganija. Ta je v nedeljo pobegnil iz Afganistana, ko so se talibani približali Kabulu in nato prevzeli oblast v državi, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Ministrstvo za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje lahko potrdi, da so Združeni arabski emirati sprejeli predsednika Ašrafa Ganija in njegovo družino iz humanitarnih razlogov," so zapisali v kratki izjavi.

Gani je državo zapustil v nedeljo, potem ko so talibani zavzeli večino mest v Afganistanu in obkolili tudi prestolnico Kabul ter nato dejansko prevzeli nadzor v državi. Gani je v nedeljo na Facebooku sporočil, da so talibani zmagali in da je pobegnil, da bi preprečil prelivanje krvi in uničenje glavnega mesta Kabula. Ni pa sporočil, kam, zato so se vrstila ugibanja, da bi se lahko zatekel v Tadžikistan, Uzbekistan, Oman ali Združene arabske emirate.

Številni Afganistanci so se jezno odzvali na njegov pobeg in ga obtožili uničenja države, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

ZDA iz Afganistana evakuirale že več kot 3200 ljudi

Ameriška vojska je doslej iz Afganistana evakuirala več kot 3200 ljudi, od tega 1100 v torek. "Danes so na 13 letih ameriške vojske evakuirali približno 1100 ameriških državljanov, stalnih prebivalcev ZDA in njihovih družin," je v torek sporočil predstavnik Bele hiše. Pričakujejo, da bodo v prihodnjih dneh številke še večje, saj jim je uspelo vzpostaviti dobro povezavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Skupno naj bi ZDA iz Kabula evakuirale več kot 30.000 ljudi.

V Nemčijo pa je zgodaj davi priletelo prvo letalo družbe Lufthanse s 130 ljudmi, ki so jih evakuirali iz Afganistana. Letalo je poletelo iz uzbekistanske prestolnice Taškent, kjer je Nemčija vzpostavila začasni center za evakuacijo iz Afganistana. V prihodnjih dneh Nemčija načrtuje še več letov, točno število pa ni znano. Za danes imajo načrtovane štiri polete iz Kabula, od koder so doslej poletela tri nemška letala, ki so skupno odpeljala več kot 260 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  18 .08. 2021 ob  17: 57
Edino kar ga je zanimalo je, da prepreči prelivanje lastne krvi.