ZNANO JE: Za toliko časa bodo morali Hrvati v vojsko

Svet

Obvezno izpolnjevanje vojaške dolžnosti na Hrvaškem bo potekalo tri mesece in bo vključevalo možnost ugovora vesti, je napovedal minister za obrambo Ivan Anušić. Zagotovil je, da bo trimesečno vojaško usposabljanje temeljito in bo prineslo tudi določene ugodnosti, poroča Vecernji.hr.

Ivan Anušić je razkril, da bo vojaško usposabljanje trajalo tri mesece in bo obvezno. Poudaril je, da bodo naborniki v tem času pridobili celovito vojaško znanje, vključno s temeljnim vojaškim usposabljanjem ter disciplino, ki jo zagotavljajo vojska in oborožene sile.

Podrobnosti predloga še usklajujejo, vendar bo predvidoma omogočal ugovor vesti, kar je v skladu z ustavo. Služenju vojaškega roka se bodo lahko izognile tudi osebe z opravičljivimi zdravstvenimi težavami.

Popularizacijo trimesečnega služenja vojaškega roka nameravajo podpreti z različnimi spodbudami. Pred kratkim so predstavili pobudo za povečanje nadomestila za služenje vojaškega roka z 750 na 900 evrov. Anušić napoveduje tudi določene ugodnosti za tiste, ki bodo uspešno prestali trimesečni rok.

Hrvaška vojska se sooča s pomanjkanjem kadra. Po zadnjem poročilu o obrambi je prostovoljno služenje vojaškega roka leta 2022 zaključilo le 433 ljudi, kar predstavlja najmanjšo številko v zadnjih 15 letih. Na Hrvaškem so obvezno služenje vojaškega roka odpravili leta 2007.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija