ZNANI ŠE TRIJE MINISTRSKI KANDIDATI: Kdo bo vodil kmetijstvo, kulturo in delo?

Slovenija

Kandidatka za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo Irena Šinko, so potrdili v Gibanju Svoboda, v katerega kvoto sodi ta resor. Šinkova je bila med drugim dva mandata vodja sklada kmetijskih zemljišč in gozdov. V stranki Levica pa so potrdili, da sta njihova kandidata za ministra Asta Vrečko za resor kulture in Simon Maljevac za resor dela, družine, socialnih zadev in enakih možnosti. Kandidata mora sicer potrditi še članstvo Levice na notranjem referendumu stranke, ki bo predvidoma zaključen v petek.

Šinkova je trenutno višja svetovalka na oddelku za okolje in prostor na Upravni enoti Murska Sobota. Pred tem je bila med letoma 2010 in 2018 direktorica Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS. Na čelu sklada jo je leta 2018 nasledila dotedanja kmetijska ministrica Irena Majcen.

Šinkovo naj bi v Gibanju Svoboda izbrali med tremi možnimi imeni, poleg nje sta bili potencialni kandidatki tudi Darja Majkovič in Nataša Kopušar.

Irena Šinko je po izobrazbi univerzitetna diplomirana inženirka zootehnike ter univerzitetna diplomirana pravnica. Do imenovanja na čelo sklada kmetijskih zemljišč leta 2010 je bila vodja oddelka za kmetijstvo in gospodarstvo na Upravni enoti Murska Sobota.

Svojo poklicno pot je začela kot tehnolog v ABC Pomurki in nadaljevala kot kmetijska inšpektorica na Medobčinski inšpekcijski službi občin Gornja Radgona, Lendava, Ljutomer in Murska Sobota ter kot učiteljica strokovnega predmeta živinoreja na Srednji kmetijski šoli Rakičan.

Koordinator Levice Luka Mesec je kandidat za vodenje ministrstva za solidarno prihodnost. Gre za nov resor, ki bo pod okrilje vzel stanovanjsko politiko, dolgotrajno oskrbo in ekonomsko demokracijo.

V koalicijski pogodbi so bodoči koalicijski partnerji zapisali zavezo, ki obljublja 20.000 javnih najemnih stanovanj do leta 2030 in skrajšanje čakalnih dob za namestitev v domu starejših.

Tudi koalicijsko pogodbo, ki sicer velja za parafirano, mora pred podpisom na notranjem referendumu Levice potrditi članstvo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  18 .05. 2022 ob  15: 34
Kaj je še prosto mesto direktorja za Sončno upravo na Ministrstvu za podnebje. V naši novi svobodni državi boste lahko naročili na Ministrstvu za podnebje vreme po meri. Danes sonce, potem sneg vse po želji svobodnega ljudstva.
Istriano |  18 .05. 2022 ob  15: 04
Obljubljal je strahovita presenečnja in na koncu je, razen redkih izjem, sestavil vlado samih luzerjev.