Lansko leto šesto najtoplejše doslej

Kronika

Lansko leto se bo v zgodovino merjenja podnebnih temperatur vpisalo kot šesto najtoplejše doslej. Podnebje Zemlje se segreva, kar bo vplivala na prihodnje rodove, je ob tem danes v Ženevi opozorila Svetovna meteorološka organizacija.

"Globalne temperature za leto 2013 kažejo na dolgoročni trend segrevanja," je v sporočilu za javnost zapisal prvi mož WMO Michel Jarraud. Lansko leto je tako kot leto 2007 šesto najtoplejše, odkar so leta 1850 začeli spremljati temperature podnebja.

Temperatura kopnega in površine oceanov je bila za 0,5 stopinje Celzija nad povprečje iz obdobja 1961-1990. V obeh letih so bile temperature tudi za 0,03 stopinje Celzija nad povprečjem iz obdobja 2001-2010, ki velja za izredno vroče desetletje. V tem desetletju sta tudi najtoplejši leti doslej leti 2005 in 2010. Temperature so bile takrat za 0,55 stopinje Celzija nad dolgoletnim povprečjem.

Kar 13 od 14 najtoplejših let doslej je agencija zabeležila v 21. stoletju. Ob tem je Jarraud opozoril, da "stopnja segrevanja ni enotna" za posamezne države. Lani je bilo tako na primer najtoplejše leto za Avstralijo, medtem ko so ZDA svoje najtoplejše leto zabeležile leta 2012.

"Glede na rekordne količine toplogrednih plinov v našem ozračju bodo globalne temperature naraščale še več generacij," je posvaril Jarraud.