ZMEDA V POSOČJU: Pred začetkom plovne sezone trije odloki, kobariški v ustavno presojo

Slovenija

Tri tedne pred začetkom plovne sezone po Soči vlada v Posočju precejšnja zmeda. Občini Kobarid in Tolmin sta sprejeli vsaka svoj odlok o plovbi, v Bovcu vztrajajo pri starem skupnem odloku, vsi ceniki pa so različni. Skupina fizičnih in pravnih oseb - kajakašev in raftarjev - je kobariški odlok, ki mu nasprotujejo, poslala v ustavo presojo.

Po besedah predsednika gospodarskega interesnega združenja (GIZ) raftarjev Gorana Kavsa je po njihovem mnenju odlok v nasprotju z zakonodajo in ustavo. "Že glede na zakon o plovbi po celinskih vodah bi se morale občine sporazumeti in sprejeti enoten odlok," je pojasnil novinarjem.

Kot je dodal, so po njihovem mnenju cene v kobariškem odloku nerazumno visoke; izstop enega rafta iz reke bi pomenil plačilo 90 evrov. Pristojbine, pri katerih gre za več desetkratno podražitev, so po njegovem prepričanju zgolj prikrita davščina.

Kot so napovedali že pred meseci, so zato minuli teden na ustavno sodišče vložili pobudo za oceno ustavnosti odloka o plovbi, ki ga je sprejela občina Kobarid.

Ker se plovna sezona začne 15. marca, so po pojasnilu Kvasa na ustavno sodišče dali predlog za zadržanje odloka in njegovo prednostno obravnavo. Zaradi trenutnih razmer namreč že prihaja do nepopravljivih posledic, dogajanje pa je tudi škodljivo za destinacijo, je še povedal.

"Pristojbine bomo plačali, če pa odlok pade, bomo zahtevali povračilo škode," napovedujejo v GIZ raftarjev. Želijo si, da bi do zadržanja odloka prišlo čim prej, kobariškega župana pa so pozvali tudi k zunajsodni rešitvi zapleta in preklicu odloka.

Župan občine Kobarid Marko Matajurc medtem poudarja, da odloka ne bodo preklicali. Spremembe so potrebne, zato bodo pri njih vztrajali, je povedal novinarjem. Na očitke, da želijo z novim odlokom občine le polniti proračun, je odgovoril, da bodo vsa pridobljena sredstva vložili prav v urejanje infrastrukture ob reki.

Večina plovbe na Soči poteka med slapom Boko in Trnovim, ki pa sta v različnih občinah - Bovcu in Kobaridu. Prav to ponudnikom predstavlja največjo težavo, saj je razlika med cenami dovolilnic v teh dveh občinah največja.

Tolminski župan Alen Červ je medtem napovedal dogovor z občino Kobarid še pred začetkom sezone. Po njegovih besedah sta se s kobariškim županom dogovorila, da bosta v kratkem podpisala sporazum, po katerem bodo kobariške dovolilnice veljale tudi na območju občine Tolmin. Poleg tega za domačine pripravljajo subvencionirane cene.

Medobčinska uprava posoških občin, ki skrbi za izvajanje plovnega režima, trenutno pripravlja spletno trgovino za prodajo dovolilnic s cenami, ki so zaenkrat različne za vse tri odseke Soče. Kot so sporočili, so že opravili tudi pregled vseh vstopno-izstopnih mest in opravili najnujnejša dela pred začetkom sezone.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija