ZMANJŠUJEJO PROIZVODNJO NAFTE, DA BI SPODBUDILI PODRAŽITEV: Cena poskočila že danes

Svet

Članice razširjene skupine proizvajalk nafte Opec+ so po nedeljskem srečanju na Dunaju sporočile, da želijo prihodnje leto proizvesti približno 40 milijonov 159-litrskih sodov na dan. To bi po oceni ruske tiskovne agencije Tass pomenilo zmanjšanje proizvodnje za 1,39 milijona sodov na dan.

Po srečanju skupine Opec+ je Savdska Arabija naznanila, da bo julija zmanjšala proizvodnjo nafte za milijon sodov dnevno, s čimer želi spodbuditi rast cen te surovine. Odločitev je zaenkrat pokazala želene učinke, saj so se cene nafte v današnjem trgovanju podražile za več kot dolar na sod.

Pred zasedanjem držav proizvajalk nafte je predvsem Savdska Arabija spodbudila ugibanja, da bi lahko uvedli dodatne omejitve proizvodnje. Rusija je bila na drugi strani mnenja, da dodatni ukrepi niso potrebni.

Aprila se je skupina odločila zmanjšati proizvodnjo za 1,66 milijona 159-litrskih sodov dnevno do konca letošnjega leta, da bi tako stabilizirala cene nafte.

Razen kratke rasti po aprilski napovedi zmanjšanja proizvodnje cene nafte padajo približno leto dni. Sredi leta 2022 je sod nafte držav skupine Opec stal okoli 115 dolarjev, trenutno pa okoli 75 dolarjev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija